INFOGRAFIC. Cum s-au format coalițiile la nivel raional?

INFOGRAFIC. Cum s-au format coalițiile la nivel raional?

Marii învingători a exercițiului alegerilor președinților de raioane au fost până la urmă reprezentanții Partidului Democrat, care au ajuns la conducere în 19 unități teritoriale, față de 12 câte au celelalte partide luate împreună. Totul a fost posibil deoarece PDM a făcut coaliții atât pe stânga, cât și dreapta, iar uneori reușea să îi adune împreună în susținerea unui candidat PD și socialiști, și comuniști dar și liberali. Cert este că în o bună parte din situații, coalițiile erau orientate împotriva colegilor de alianță de la PLDM. 

Până în acest moment doar în raionul Basarabeasca nu a fost ales un președinte, iar următoarea ședință este preconizată pentru astăzi.

...

Publicitate

Potrivit rezultatelor alegerilor din 14 iunie, PLDM-ul a deținut „întâietatea” în 13 raioane în timp ce PDM-ul în 11. Atunci atât liderul PLDM, Vlad Filat cât și liderii PDM declarau „victoria forțelor pro-europene” și chiar au distribuit pe rețelele de socializare prima hartă, colorată aproape egal în culorile verde și albastru. PSRM-ul a deținut întâietatea în 4 raioane, Partidul Nostru în două raioane iar Platforma fostului premier, Iurie Leancă și PCRM - doar în câte un singur raion.

Formarea coalițiilor și alegerea președinților

Întregul proces de alegere a președinților de consilii raionale s-a petrecut practic pe fundalul unei competiții între PLDM și PD de a se exclude reciproc din orice configurație de nivel raional. S-a întâmplat în 12 raioane, unde au fost făcute coaliții împotriva PLDM și în trei raioane unde au fost făcute coaliții îndreptate împotriva PD. Democrații de departe au ieșit învingători la acest capitol.

Socialiștii au reușit să ajungă la conducere în Ocnița și Taraclia, cu ajutorul unor alianțe cu Partidul Nostru și PCRM în primul caz și cu o coaliție cu Partidul Nostru în al doilea caz.

Comuniștii și Platforma lui Iurie Leancă au reușit să obțină câte un președinte de raion în urma unor coaliții cu democrații.

Liberalii și Partidul Nostru nu au obținut nici o președinție a unui raion, în schimb sunt la conducerea a celor mai mari municipii din partea controlată de autoritățile constituționale a Moldovei. Liberalii s-au instalat confortabil în Chișinău, iar Partidul lui Renato Usatîi au câștigat detașat alegerile din Bălți.

Politica centrală a partidului, ignorată

Atât stânga, dar și dreapta au ignorat conducerea partidelor care au recomandat organelor teritoriale fie să facă alianțe doar cu partidele pro-europene (în cazul PPEM, PL, PLDM sau PD) sau să evite orice coaliție cu cei din „guvernarea oligarhică” (în cazul PSRM și Partidul Nostru).

În cazul raioanelor Edineț și Rîșcani, de exemplu, atât socialiștii cât și liberalii au ignorat cerințele de la centru și s-au regăsit în aceeași alianță în sprijinul unor candidați din partea Partidului Democrat.

În 9 raioane președintele a fost ales de la un „partid al oligarhilor” cu votul unor consilieri socialiști. Igor Dodon a declarat tranșant că toți cei care votează urmează să fie excluși din partid.

O situație similară s-a întâmplat și la alegerile precedente, în 2011 când partidele membre ale AIE au făcut ocazional alianțe cu PCRM-ul, pe atunci cel mai puternic partid de stânga, în mai multe raioane. Rând pe rând au fost aleși președinți de raion atât cu voturile PLDM+PCRM, cât și PD+PCRM dar și alianțe între democrați, liberali și comuniști.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal