Detalii din raportul CNA privind concesionarea AIC

Detalii din raportul CNA privind concesionarea AIC

Ieri au fost făcute publice rapoartele Centrului Național Anticorupție și a Ministerului Justiției privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Dacă documentul întocmit de responsabilii de la justiție este unul mai mult tehnic ce se referă la proceduri juridice, atunci raportul CNA conține câteva detalii ce merită atenție.

Potrivit documentului, investigațiile pe marginea concesionării Aeroportului au început în luna mai anul curent, atunci când prim-ministru al Republicii Moldova era Chiril Gaburici. Indicația a fost semnată la 11 mai, iar ca urmare CNA a creat un grup de lucru pentru identificarea încălcărilor în activitatea concesionarului. Deci, grupul de lucru nu a avt misiunea mai întâi să evalueze activitatea concesionarului și după să stabilească dacă s-au admis încălcări sau nu, ci din prima scopul a fost să găsească abateri de la normă. Asta să înțelegem?

Peste trei zile CNA a venit deja cu un raport privind rezultatele investigațiilor preliminare. În răspuns se menționează că au fost încălcate criteriile generale de selectare a concesionarului. Potrivit Anexei I la Hotărârea guvernului din 30 mai 2013, concesionarul urma să aibă un capital social minim de 30 de mln de euro, experiență de minim doi ani în prestarea serviciilor din domeniul aviației civile, precum și experiență în concesiunea serviciilor aeroportuare.

Publicitate

Tot în luna mai (a doua zi după indicația primită de la Guvern) Centrul Național Anticorupție dispune efectuarea unei revizii la AIC și Avia Invest de către Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor. Decizia a fost luată în cadrul unei cauze penale aflată în gestiunea CNA.

Șeful Avia Invest, membru al comisiei de concesionare

Petru Jardan, actualul director al comisiei Avia Invest a fost și unul dintre membrii Comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului. În acea perioadă Jardan deținea funcția de director general interimar al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Printre membrii comisiei s-au mai numărat actualul ministru al Justiției, pe atunci viceministru al Transporturilor, Vladimir Cebotari.

Controale la patru bănci

Tot în cadrul unui dosar penal CNA a dispus ridicarea de la mai multe bănci comerciale a dosarelor juridice și a rulajelor, inclusiv cele valutare, de pe conturile deținute de AIC.

La 20 mai a fost emisă o ordonanță prin care s-a dispus ca Banca Națională să efectueze mai multe controale la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank (care se aflau sub regim de administrare specială de către BNM), dar și Moldincombank. Scopul acestor cotroale a fost de a stabili fluxul mijloacelor financiare companiilor grupului Șor, legalitatea acestor tranzacții și a acțiunilor factorilor de decizie de la aceste bănci dar și de la SRL Avia Invest.

La finele lunii mai s-a dispus și verificarea lucrărilor de construcție a parcării auto și costul acestora. În viziunea CNA acestea sunt exagerate.

Un alt moment interesant menționat de CNA ține de transferul a 5 mln de euro în capitalul social al Avia Invest de către participanți asociați ai concursului. Una din versiunile anchetatorilor este că banii provin din sumele sustrase de la cele trei bănci problematice gestionate de Ilan Șor. Totuși, în document nu se menționează perioada când au fost transferați acești bani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal