VIDEO. Tarifele la gazele naturale publicate în Monitorul Oficial nu coincid cu cele anunțate în ședința ANRE

VIDEO. Tarifele la gazele naturale publicate în Monitorul Oficial nu coincid cu cele anunțate în ședința ANRE

Expertul IDIS Viitorul Victor Parlicov a remarcat faptul că tarifele la gaze naturale anunțate în ședință ANRE pe 17 iulie 2015, sunt mai mici față de cele publicate ulterior în Monitorul Oficial, în timp ce procentul mediu de creștere a rămas la fel.

IDIS Viitorul a prezentat un studiu în care se remarcă faptul că tarifele la gazele naturale au fost majorate în acest an datorită evoluției celor doi factori principali - cursul valutar și prețul de achiziție al gazelor naturale de la Gazprom. Acesta a scăzut mult sub nivelul prognozat în februarie și este posibil să ajungă la 260 USD/1000m3 de gaze naturale în calcul mediu anual (comparativ cu prognoza inițială de 320 USD/1000m3).În aceste condiții, tarifele la gaze naturale au fost majorate în mediu cu 15,4% comparativ cuprognoza de 45%. Decizia ANRE pe acest subiect a provocat mari controverse, atât din punct de vedere al procedurii de aprobare, cât și datorită faptului că tarifele publicate în Monitorul Oficial pe 31 iulie 2015 erau semnificativ mai mari, comparativ cu cele anunțate de ANRE în ședință publică, se remarcă în raport.”Practic nici o cifră din tarifele la gaz care au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial nu coincide cu ceea ce a fost declarat de ANRE la ședință. Toate cifrele publicate în Monitorul Oficial sunt mai mari, iar procentul mediu de creștere a rămas la fel”, a declarat expertul IDIS Viitorul Victor Parlicov.

Potrivit Hotărîrii nr. 154 din 18.07.2015, au fost aprobate tarifele la gazele naturale. Prin urmare, tarifele finale la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru volumul până la 30 m3 (inclusiv) lunar la un apartament (casă) va fi de 6 887 lei/ 1000 m3 fără TVA, iar pentru volumul ce depășește 30 m3 lunar la un apartament (casă) - de 7 175 lei/ 1000 m3 fără TVA. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării.

Publicitate

Noile tarife la gaze naturale publicate în Monitorul Oficial de către ANRE pe 18 iulie 2015

...

În cadrul ședinței reprezentantul ANRE a anunțat un tarif mediu de distrubuție pentru gazele naturale de 1194,88 lei penrtu o mie de m3, față de 1223,67 lei publicat în Monitorul Oficial. În privința celorlalte tarife se atestă de asemeni diferențe. Pe de altă parte majorarea tatifului final cu 15,4% nu s-a modificat.

”În loc să rezolve problema intermedierilor în sectorul energetic și să anuleze unele amendamente la legi care distorsionează piață, politicienii admit imixiuni în activitatea instituției de reglementare și o țin captivă. Faptul că bugetul ANRE nu a fost aprobat nici până astăzi este o demonstrație a presiunilor în acest sens. Un alt exemplu ar fi și modul cum au fost aprobate la mijlocul lunii iulie tarifele la gazele naturale”, a declarat expertul pentru mbc.md.

La momentul publicării acestui material nu am primit din partea ANRE o explicație a discrepanței dintre tarifele anunțate în ședința publică și cele publicate în Monitorul Oficial.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal