Experții din cadrul organizației prognozează că volumul producției de mere din Republica Moldova va atinge cea mai mică valoare din ultimii cinci ani. Anul trecut a fost înregistrată o recoltă de mere de 420 mii tone, fiind cea mai mare din ultimul deceniu.  În acest an se prognozează o producție de 250 mii tone sau cu 40% mai puțin decât în 2014.

Principalul motiv este seceta din toamna trecută, precum și din acest an. În plus în această primăvară a fost o perioadă rece care a influențat asupra polenizării.

Experții de la Asociația Moldova-Fruct afirmă că reducerea producției de mere ar putea fi compensate de noile livezi care vor intra în rod în acest sezon.

„Recolta mai mică din acest an a este influențată de mai mulți factori, în principal de lipsa precipitațiilor, precum și timpul rece din această primăvară care a influențat polenizarea. Producătorii de mere au avut resurse financiare foarte limitate, din cauza creditelor scumpe și a majorării semnificative a prețurilor la produsele fitosanitare. Agricultorii din raioanele Soroca, Ocnița și Briceni au avut de suferit de pe urma grindinei”, a declarat Directorul executiv al Asociaţiei Moldova-Fruct, Iurie Fală pentru AGORA.

Chiar dacă anul trecut a fost înregistrată o producție bogată de mere agricultorii au avut de suferit de pe urma înghețurilor timpurii, care au distrus zeci de mii de tone de mere. În plus Federația Rusă a impus restricții comerciale la exportul de mere.

În acest an embargoul a fost ridicat doar pentru anumite companii, în principal din Găgăuzia și regiunea transnistreană. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!