Libera circulaţie în spaţiul european ar putea fi anulată

Libera circulaţie în spaţiul european ar putea fi anulată

Politicienii europeni amenință că în curând UE ar putea renunța la posibilitatea liberei circulații în spațiul european. Noutatea vine pe fondul apelurilor de revizuire a normelor de drept care reglementează azilul și creșterea numărului de oameni care caută refugiu în Europa, scrie euobserver.com citat de Agora.

Joi, pe 27 august, în jur de 50 de refugiați care se deplasau către vestul Europei au fost găsiți morți în remorca unui camion frigorific pe o autostradă din Austria. Tragedia a avut loc în aceeași zi când liderii și miniștrii din Balcanii de Vest și UE s-au întâlnit în capitala Austriei la summitul pentru probleme de migrație.

„Nu putem continua astfel, cu un minut de reculegere, de fiecare dată când aflăm despre decesul oamenilor”, a declarat șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini.

Publicitate

„Cred că avem nevoie de o soluție urgentă pentru întregul sistem de reglementare a azilului, deoarece în caz contrar țările vor adopta decizii proprii ceea ce va veni în contradicție cu spiritul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de externe al Austriei Sebastian Kurz.

Potrivit acestuia, oamenii trebuie să aplice pentru azil în țările lor de origine. „Trebuie să ne gândim la posibilitatea ca cererile de azil să fie depuse în țara de origine, pentru a asigura o mai bună redistribuire a solicitanților în țările Uniunii Europene”, a explicat Kurz.Anterior, miercuri, Kurz a spus că Uniunea Europeană „fără frontiere în interior este în pericol”, dacă frontierele sale externe nu sunt sigure.

Executivul de la Bruxelles se arată din ce în ce mai disponibil să accepte reformarea așa-numitei proceduri de la Dublin, care, dacă ar fi aplicată corect, prevede că statele UE trebuie să reîntoarcă marea majoritate a solicitanților de azil la punctul de intrare a acestora la UE - Ungaria și Italia.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat joi despre necesitatea introducerii în sistem a „schimbărilor structurale”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a interzis în 2011 reîntoarcerea migranților în Grecia din cauza condițiilor „degradante” a centrelor de primire a migranților.

„Schimbările structurale” implică relocarea și redistribuirea solicitanților de azil în perioada de criză. Între timp, nevoia unei reforme urgente a fost propusă joi de Germania. Cancelarul Angela Merkel a declarat la Viena că „sistemul de la Dublin nu funcționează”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal