Numărul apartamentelor date în exploatare a crescut de aproape 5 ori, în prima jumătate a anului curent

Numărul apartamentelor date în exploatare a crescut de aproape 5 ori, în prima jumătate a anului curent

Situația economică instabilă și prețurile în creștere la materiale de construcție au determinat o parte din dezvoltatorii blocuri locative să grăbească finisarea construcției din anii precedenți.

În perioada ianuarie-iunie 2015 au fost date în folosinţă 2551 locuințe noi cu suprafaţa totală de 235,3 mii m², fiind în creștere cu 62,9% faţă de ianuarie-iunie 2014. Cel mai mare volum al construcţiilor de locuinţe s-a înregistrat în municipiul Chişinău, unde au fost date în folosinţă 2155 locuințe noi cu suprafaţa totală de 186,2 mii m2 (79,1% din volumul total al locuinţelor date în folosinţă în total pe ţară), ceea ce a constituit 191,6% faţă de ianuarie-iunie 2014.â

În total pe țară au fost date în exploatare 1875 apartamente, numărul acestora fiind în creștere de aproape cinci ori!

Publicitate

„Această creștere s-a produs în principal din contul locuințelor nefinisate pe parcursul anilor precedenți, dar nu din proiectele noi. Parțial la această cifră a contribuit și proiectul de construcție a locuințelor sociale, care a demarat în mai multe regiuni ale țării. În această perioadă nu a fost modificată legislația pentru a stimula darea în folosință a locuințelor” , a declarat pentru AGORA Elena Bejenaru, șeful direcţiei generale arhitectură construcţii de locuințe din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Construcțiilor.

Majorarea prețurilor și situația economică instabilă a activizat constructorii

De obicei constructorii dau în exploatare imobilele pe care le construiesc, în a doua jumătate a anului, însă în acest an lucrurile s-au schimbat destul de mult, din cauza majorării prețurilor la materialele de construcție și a instabilității economice, care pune la risc întregul proiect.

Dacă în prima jumătate a anului 2014 au fost date în exploatare doar 395 apartamente, atunci în acest an cifra a ajuns tocmai la 1875 unități sau cu 100 mii m2 mai mult față de perioada similară a anului precedent.

Apartamente date în folosinţă

...

În total la nivel de țară există aproximativ 300 de blocuri locative care rămân nefinisate.Experții din domeniul imobiliar afirmă că în prezent pe piață există o supraofertă de apartamente. Totodată potențialii cumpărători sunt dispuși să ofere sume mai mici față de anii precedenți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal