România a ajuns în topul celor mai ieftine destinaţii turistice de litoral

România a ajuns în topul celor mai ieftine destinaţii turistice de litoral

Staţiunea Neptun este mai ieftină decât alte destinaţii de litoral din ţări precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt sau Spania luând în calcul preţul unui "coş de vacanţă" format din opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun, susţine Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), scrie zf.ro.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc susţine că scăderea TVA la alimente a făcut ca valoarea coşului de vacanţă în staţiunile de pe litoralul românesc să ajungă la 43 de euro.Analiza patronatului a pornit de la un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money, care monitorizează, anual, preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun, în 40 de destinaţii de vacanţă, nu şi România.

FPTR a introdus însă preţuri pentru produse şi servicii similare din România, rezultând astfel că litoralul românesc este cea mai ieftină destinaţie.

Publicitate

"România se află pe locul I, (faţă de locul IV, anul trecut) fiind destinaţia turistică de litoral cea mai ieftină dintre cele nouă analizate, unde turiştii cheltuiesc, în medie, 43,56 € pentru cele opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun. În clasamentul celor mai ieftine destinaţii de litoral, după România se află competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croaţia, Franţa, Egipt şi Italia", arată FPTR, într-un comunicat.

Coşul de vacanţă analizat a inclus o masă pentru doi adulţi, un pahar de vin, o bere, o sticlă de apă minerală, o cafea, o băutură răcoritoare, un pachet de ţigări şi o cremă de protecţie solară.

Preţul luat în calcul de organizaţia patronală pentru cea mai importantă cheltuială dintre cele analizate - cina pentru două persoane, care include trei feluri de mâncare şi o sticlă de vin local - a fost (pentru Neptun) de 31,7 euro (140 de lei).

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR, susţine că în România preţurile au stagnat, în timp ce în alte destinaţii au crescut cu 20%."Scăderea TVA la alimente în luna iunie a făcut ca România să devină cea mai ieftina destinaţie dintre cele monitorizate. Preţurile au rămas pe loc, în timp ce în alte destinaţii au crescut cu 20%, în medie, faţă de anul trecut datorită inflaţiei şi ratei de schimb lira, dolar, euro. Dacă s-ar introduce şi impozitul specific pentru turism, am putea scădea şi mai mult preţurile", afirmă Răducan.

El a mai spus că deşi pentru turiştii străini vacanţa în România poate părea un chilipir, pentru o parte dintre români rămâne un lux, din cauza puterii scăzute de cumpărare.

În staţiunea Sunny Beach din Bulgaria coşul de vacanţă este de 50,5 euro, în Costa del Sol (Spania) - 51,7 euro, Marmaris (Turcia) - 64,5 euro, Corfu (Grecia) - 75,2 euro, Kvarner (Croaţia) - 77,8 euro, Nice (Franţa) - 90,3 euro, Sharm el Sheikh (Egipt) - 101,7 euro, respectiv Sorrento (Italia) - 112 euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal