
Tomac: Ponta minte. O face și la București dar și la Chișinău
Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac a declarat că prim-ministrul României, Victor Ponta minte atunci când vine vorba de acțiunile României în sprijinul Moldovei. Acesta declară că se discută despre micșorarea numărului de burse, și s-a limitat numărul dosarelor pentru cetățenia română doar la 50 pe zi. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
・
„S-a întâmplat o chestie halucinantă şi anume că autoritatea pentru cetăţenie a decis ca numărul dosarelor care se depun pentru redobândirea cetăţeniei să fie de 50 de dosare pe zi”, a declarat Eugen Tomac.
Întrebat dacă este sigur de ce a spus, mai ales în contextul declarației lui Ponta de acum câteva zile despre cetățenie, Tomac a ținut să precizeze că da, este o realitate.
„Am cerut ministrului Justiţiei acum două zile să anuleze acel ordin. Domnul prim-ministru Ponta să ştiţi că minte foarte mult şi în România. Şi regret că a venit cu acelaşi discurs în Republica Moldova. Faptul că a fost constrâns de context să semneze o prelungire a acordului de oferire a sprijinului de cele 100 de milioane pe care Republica Moldova trebuia deja să le primească până la această oră, de suport din partea statului român, arată cât de mare este distanţa între vorbe şi fapte în realitate”, a declarat Tomac.
Taxele consulare
Deputatul vorbește în continuare și despre taxele consulare, pe care a cerut de câteva ori să fie scoase. Pentru asta acesta a inițiat și un proiect de lege.
„Pentru numele lui Dumnezeu, este strigător la cer ca un om să plătească 120 de euro pentru transcrierea unui certificat de naştere. Acesta este obiectivul meu. Aceasta ar însemna că există o preocupare sănătoasă din partea executivului României în raport cu cetăţenii din Republica Moldova, cetăţenii români. Mulţi au cetăţenie română, dar nu-şi pot perfecta actele până la capăt, guvernul de la Bucureşti este autist, nu aude această cerinţă pe care eu o transmit mai departe, pentru că am această legitimitate. Diferenţa este foarte mare şi regret că inclusiv în ceea ce priveşte interconectarea energetică, inclusiv în ceea ce priveşte gazoductul, lucrurile sunt făcute pe jumătate, nu sunt dezvoltate la dimensiunea necesităţilor care există în Republica Moldova.”