*Acest material este sponsorizat

Fundaţia Orange Moldova acordă suport femeilor aflate în dificultate

Fundaţia Orange Moldova acordă suport femeilor aflate în dificultate
Foto: orange.md

Aproximativ 1500 de femei din Moldova au acum o șansă la un viitor mai bun. Ele sunt beneficiarele proiectului Fundației Orange Moldova „Femeile Acționează și Câștigă”, desfășurat în 16 raioane ale Republicii Moldova. Cu o tradiție de 5 ani, Fundația Orange Moldova contribuie prin intermediul proiectului la abilitarea socio-economică a femeilor vulnerabile din localitățile rurale, victime ale violenței domestice, ale traficului de ființe umane sau lipsite de posibilități materiale pentru acoperirea minimului necesar de trai. Proiectul reprezintă un parteneriat de succes dintre Asociația Obștească „Demos”, Fundaţia Orange Moldova şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei al Republicii Moldova.

Sergiu Postică, președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: „Reabilitarea socio-economică a femeilor în dificultate este una dintre priorităţile Fundaţiei Orange Moldova. Investiţiile în dezvoltarea abilitaților lor antreprenoriale și susținerea nemijlocită la început de cale este cel mai durabil ajutor. 

Considerăm că suportul acordat acestor femei pentru a deveni independente financiar este deopotrivă un sprijin pentru dezvoltarea comunităţii din care beneficiarele fac parte.”

Sesiuni de instruire pentru beneficiarele proiectului

Pentru ediția curentă a proiectului, asistenţii sociali din regiuni au identificat 244 de femei din raioanele Edineţ, Rîşcani, Glodeni şi Făleşti. Ele au fost informate cu privire la desfăşurarea proiectului şi au fost îndemnate să participe la concurs. 110 dintre femeile care au manifestat abilităţi manageriale au fost selectate pentru a participa la sesiunile de instruire colectivă în domeniul antreprenoriatului, autocunoaşterii şi dezvoltării personale.

Viorica Orac, trainer-coordonator, Asociaţia „Demos”: „În toate cele 4 raioane am realizat peste 200 de traininguri şi consilieri individuale. Componenta educativă este foarte importantă pentru aceste femei, întrucât doar astfel reuşesc să implementeze cu succes în practică micile lor afaceri.”

Lilia Lupăcescu, beneficiară din raionul Rîşcani: „Am lucrat foarte mult asupra unui business plan. Trainerii ne-au explicat ce reprezintă un business plan şi ne-au învățat cum să îl realizăm. În final, cred că datorită lor am scris un proiect foarte bun, pe care l-am şi câștigat.”

Ludmila Caminschii, beneficiară din raionul Rîșcani: „Pe durata trainingurilor am aflat foarte multe lucruri despre care nici nu auzisem, de exemplu: cum să îţi construieşti o afacere, cum să faci corect cheltuielile, cum să ai publicitate eficientă şi să obţii ce îţi doreşti.”

În etapa finală au ajuns 52 dintre participante, care au demonstrat că ştiu să aplice în practică abilitățile și cunoştinţele obţinute pe durata trainingurilor.

Granturi pentru micile afaceri

Finalistele proiectului „Femeile acţionează şi câştigă” s-au bucurat de consultanţă individuală pentru dezvoltarea afacerilor şi granturi nebăneşti din partea Fundaţiei Orange Moldova. Îndeletnicirile selectate de beneficiare au fost identificate cu ajutorul unor formatori profesionişti, în funcție de interesele și capacitățile fiecăreia. Granturile sub formă de bunuri materiale le oferă finalistelor șansa de a-și pune în aplicare planurile generatoare de venit, elaborate cu suportul proiectului, pentru a iniția o activitate proprie. Astăzi femeile gestionează afaceri individuale în domenii de activitate precum: croitorie, creșterea păsărilor sau a animalelor, servicii de înfrumusețare etc.

Ana Verejan, beneficiară din raionul Edineţ: „Am beneficiat de un grant și sunt foarte mulțumită, pentru că mi-a permis să-mi procur unele materiale, instrumente și chiar am putut să mă angajez aici, la acest salon. Datorită faptului că am putut să-mi procur mai multe instrumente, mai multe geluri, culori, lucruri care sunt necesare pentru munca mea, am avut succes și acum am mai mulți clienți.”

Ludmila Caminschii, beneficiară din raionul Rîşcani: „Am primit instrumente: placă de întins, placă de ondulat părul, mașină de tuns, foarfece, uscător de păr. Folosind aceste echipamente, pot să realizez diverse tunsori și coafuri de calitate. Mulţumesc Fundației Orange pentru că mi-a dat şansa să reuşesc să mă întrețin.”

Liliana Samcov, director executiv, Asociaţia Obştească „Demos”, implementator al proiectului: „Proiectul s-a desfăşurat timp 10 luni în mai multe etape, fiecare dintre ele fiind una importantă pentru beneficiare, fie că este vorba de instruire sau de grant. „Femeile acţionează şi câştigă” reprezintă o treaptă importantă, care le ajută pe beneficiare să devină independente financiar, să reziste la provocări sau să-şi poată întreţine familia.”

Despre proiect

Proiectul „Femeile acţionează şi câştigă” a fost lansat în anul 2011. Din 2013 acesta este implementat de către Asociația Obștească „Demos”, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei al Republicii Moldova. De la lansarea sa şi până în prezent, au primit instruire şi granturi nebăneşti peste 1500 de femei din 16 raioane şi oraşe ale ţării, precum Tighina, Bălţi, Cahul, Drochia, Edineţ, Rîşcani, Ungheni, Hînceşti, Briceni, Ocniţa, Sîngerei, Glodeni, Făleşti şi Donduşeni.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Un fost șef al unei întreprinderi de stat și-ar fi achiziționat o insulă în Marea Mediterană

Un fost șef al unei întreprinderi de stat și-ar fi achiziționat o insulă în Marea Mediterană

PA și CNA ar putea fi comasate. Detaliile oferite de președintele Parlamentului

PA și CNA ar putea fi comasate. Detaliile oferite de președintele Parlamentului

Alexandrei Conunova așa și nu i-a fost returnată vioara: „Mă simt hărțuită de propria țară”

Alexandrei Conunova așa și nu i-a fost returnată vioara: „Mă simt hărțuită de propria țară”

Advertoriale
Cum începem slăbitul sau de ce după sărbători organismul are nevoie de o detoxifiere

Cum începem slăbitul sau de ce după sărbători organismul are nevoie de o detoxifiere

Fii mai aproape de cei dragi cu sistemul de remiteri INTELIEXPRESS de la maib

Fii mai aproape de cei dragi cu sistemul de remiteri INTELIEXPRESS de la maib

„Colțunaș cu halva”. Rețetele lui Dumitru Boicu drept omagiu adus familiei sale, la Artizanii Gustului (VIDEO)

„Colțunaș cu halva”. Rețetele lui Dumitru Boicu drept omagiu adus familiei sale, la Artizanii Gustului (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Percheziții în biroul șefului Direcției generale urmărire penală a CNA, Ghenadie Tanas
 • 2
  SUA s-au înțeles cu Germania să închidă gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina (Reuters)
 • 3
  Diaconul Ghenadie Valuța cere o nouă ședință de Judecată bisericească: „Ceea ce e scris, eu n-am făcut, după memoria mea. Trebuie să fii dement să-ți pui în pericol cariera și familia”
 • 4
  Partidul Șor nu va mai primi alocații de la stat în anul 2022
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.