The New York Times: Construcția portului a fost un colac de salvare pentru Giurgiulești

The New York Times: Construcția portului a fost un colac de salvare pentru Giurgiulești

Construcția portului a fost un colac de salvare pentru satul agricol Giurgiulești. Localitatea se află la trei ore de capitala Republicii Moldova, Chișinău, iar înaintea de apariția portului existau puține motive pentru a o vizita, scrie publicația The New York Times într-un articol dedicat satului Giurgiulești, transmite Agora.

O problemă fericită pentru sat„Asemeni multor sate din Europa, Giurgiulești diminua din ce în ce mai mult. Tinerii au plecat, căutând de lucru și un viitor mai bun, și nu s-au mai întors. Trecutul a rămas în urmă, cu aratul câmpurilor și cultivarea strugurilor în grădinile caselor pentru a face din ele vinul. Dar astăzi, automobile și camioane bubuie prin Giurgiulești unde locuiesc circa 3 mii de oameni, îndreptându-se spre Dunăre și portul care puțin probabil va prospera”, scrie publicația.

„Casele sunt foarte vechi, de aceea sunt afectate de circulația intensă și camioanele mari care uzează drumurile”, spune primarul de Giurgiulești, Tatiana Gălăteanu.

Cu toate acestea, este o problemă fericită pentru sat. Jumătate din 460 de angajați ai portului, inclusiv fiul doamnei Gălăteanu, sunt din Giurgiulești. Portul se pare că care le-a întinerit localitatea uitată de vreme. „Portul este foarte important pentru locuitorii de aici”, spune Gălăteanu. El este important pentru întreaga țară, adaugă jurnaliștii americani.Părerea investitorului„Portul Internațional Liber Giurgiulești acceptă nave maritime, iar după ce anul trecut Rusia a interzis importul a mai multor produse alimentare moldovenești, portul joacă un rol tot mai important în a accesa noi piețe”, se spune în articol.

Anul trecut, portul a mărit numărul navelor maritime cu peste 65 la sută, a declarat Thomas Moser, un om de afaceri german și directorul general al Danube Logistics, compania care operează portul. „În Republica Moldova nu există nicio istorie sau tradiție portuară sau de transport maritim. Deci, a fost destul de dificil, dar am reușit să obținem acest loc de pe pământ”, spune Moser.Motiv pentru a rămâne în sat„Portul aduce beneficii satului, sunt create locuri de muncă. În caz contrar, toată lumea ar trebui să plece. Prea mulți au plecat deja, în special tinerii. Dar unii oameni au rămas deoarece portul oferă o alternativă plecării”, declară Victor Arabagi, 32 de ani, care a crescut în Giurgiulești și supraveghează sosirile și plecările navelor.

Arabagi a rămas în sat. El a spus că a plecat din Giurgiulești la studii și a fost „pe jumătate fericit” să se întoarcă.

Impact puțin vizibil pentru satPentru Giurgiulești, portul are puțin impact vizibil, spre deosebire de trafic. Un drum de ocolire este doar în proiect, dar la moment toate mașinile și camioanele care vin și pleacă din port trec prin sat.

Fermierii încă mai prelucrează pământul la marginea localității. Unii păstori se relaxează înconjurați de turmele împrăștiate.

Giurgiulești nu dispune de comoditățile unei localități moderne, lipsesc baruri și alte servicii pe care ar căuta cei care coboară la țărm. Dar poate că lucrurile se vor schimba în curând. În acest an, mai mulți bani vor curge în bugetul orașului, în timp ce tot mai multe taxe locale colectate de la port for fi transferați satului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.