Ion Leahu despre rmn: „Rusia are nevoie de acest teritoriu pentru a continua expansiunea spre Balcani”

Ion Leahu despre rmn: „Rusia are nevoie de acest teritoriu pentru a continua expansiunea spre Balcani”

După ce regiunea din stânga Nistrului și-a marcat ieri jubileul de 25 de ani al autoproclamatei independențe, fostul reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, a comentat situația în regiune pentru Europa Liberă. Potrivit lui Leahu, Kremlinul nu va renunța la regiunea transnistreană, iar faptul că așa-zișii oficiali de la Tiraspol sunt întâlniți cu onoruri peste hotare dă dovadă de faptul că conflictul separatist nu va fi soluționat. 

Leahu susține că prin paradele şi manifestările de ieri, Transnistria subminează suveranitatea şi integritatea ţării noastre. „Însă în locul Chişinăului, eu, de exemplu, aş atrage atenţia la altceva. Cu o zi înainte Şevciuk şi Lukianenko, pretinsul ministru al apărării, au fost prezenţi la un eveniment când forţele armate ale Transnistriei au primit în dotare mai mult de o sută de blindate reînnoite, cu capacitate de a transporta desanturi, de a lupta cu blindatele şi elicopterele inamicului. Eu le-aş pune întrebarea: unde trebuie să transporte desanturi aceste blindate?! Ei având doar 20 de kilometri de la Nistru până la hotar cu Ucraina şi 100 de kilometri de la nord până la sud?! Unde, ce fel de câmp de luptă poate exista, eventual, dacă nu în Moldova sau Ucraina? Iată aceasta e mult mai important decât o paradă păcătoasă”, a declarat Leahu.

Fostul reprezentat al CUC spune că rușii „au nevoie de acest teritoriu, de această bucată de pământ pentru a continua extinderea, expansiunea spre gurile Dunării, spre Balcani”, iar reținerea șefului interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, la aeroportul moscovit dă dovadă că „Chişinăul nu poate depăşi dependenţa internă, profundă de Moscova”.

Leahu are, însă, o soluție. „Este nevoie de a apela către instituţiile, organismele internaţionale europene ca să fie sistată orice relaţie cu acest regim - economică, financiară, politică ş.a.m.d. Şi numai când acesta va fi izolat complet şi va fi pe cale de a pieri, în funcţie de această izolare, numai atunci la orizont va apărea perspectiva soluţionării acestui conflict. Dar cât timp Şevciuk cu Ştanski pleacă la Viena, în alte capitale europene şi sunt întâlniţi și trataţi la egal cu reprezentanţii Chişinăului, conflictul nu poate fi soluţionat”, a subliniat Ion Leahu.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal