Volumul total al vânzărilor serviciilor de acces la Internet  fix a crescut, față de perioada similară a anului trecut , cu 63,4 mil. lei (+ 14%) și a depășit cifra de 517 mil.lei, iar numărul abonaților la serviciile respective a sporit cu mai bine de 9,1 mii (+ 1,8%) și însumat peste 518,4 mii.

Conform datelor ANRCETI, din cei 61 furnizori activi de servicii de acces la Internet la puncte fixe, cele mai mari creşteri ale vânzărilor acestor servicii au fost înregistrate de companiile Sun Communications și Starnet Soluţii. Vânzările primei companii au sporit cu 37,6% şi au însumat circa 23,2 mil. lei, iar ale celei de-a doua companii - cu 22,4% şi au depășit cifra de 119,6 mil. lei. Veniturile provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet la puncte fixe, prestate de compania Moldtelecom, au crescut cu 11,8% şi au totalizat peste 328,5 mil. lei, iar volumul cumulat al vânzărilor realizate de ceilalţi 58 de furnizori ai serviciilor respective au sporit cu 0,8% şi au însumat circa 45,7mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile de acces la Internet la puncte fixe a crescut cu 5,7% şi a constituit circa 167,3 lei.

Creşterea vânzărilor pe acest segment de piaţă se datorează, în principal, sporirii numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internet în bandă largă și utilizării ofertelor atractive de conectare la Internetul de mare viteză, care conţin câteva servicii incluse în pachet (bundle).

În perioada ianuarie - iunie 2015, majoritatea abonaţilor noi la serviciile de acces la Internet la puncte fixe au ales Internetul de mare viteză. Numărul abonaţilor conectaţi la Internet prin fibră optică (FTTx - Fibertothepremises) a sporit cu peste 13,7 mii (+5,3%) şi a însumat mai bine de 273,7 mii, a celor care au ales cablul coaxial - cu peste 1,3 mi (+3,8%) şi a totalizat circa 37,2 mii. În acelaşi timp, numărul abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line) a scăzut cu 5,5 mii (-2,6%) şi a alcătuit 206,2 mi. La finele primului semestru, 52,8% din numărul total al abonaţilor la serviciilede acces la Internet la puncte fixe utilizau tehnologia FTTx, 39,8% - tehnologiile xDSL şi 7,2% - cablul coaxial.

Urmare a evoluţiei situației de pe piața serviciilor transmisiuni de date și accesla Internet la puncte fixe, la mijlocul anului 2015, cota de piaţă a Moldtelecom, în funcţie de cifra de afaceri, a alcătuit 63,5%, Starnet Soluţii - 23,2%, Sun Communications - 4,5%, iar cota cumulativă a celorlalţi 58 de furnizori - 8,8%.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!