Programul Compact prin care s-au investit 262 mln dolari, a luat sfârșit. Pentru un nou program este necesară eradicarea corupției

Programul Compact prin care s-au investit 262 mln dolari, a luat sfârșit. Pentru un nou program este necesară eradicarea corupției
Foto: Fondul Provocările Mileniului Moldova


Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) și Corporația Provocările Mileniului (CPM) au anunțat pe 3 septembrie finalizarea Programului Compact al Guvernului SUA, realizat  în perioada 1 septembrie 2010 - 1 septembrie 2015 cu un buget de 262 mln. dolari, acordați cu titlu de grant țării noastre. Scopul major al Programului Compact a fost de a contribui la creșterea economică în Republica Moldova prin realizarea investițiilor în renovarea drumului Sărăteni-Soroca și susținerea tranziției la agricultura performantă.

Leslie McCuaig, directorul rezident de țară al CPM, a declarat că Programul Compact al Guvernului SUA a constituit o investiție în viitorul Republicii Moldova care nu este posibil fără o infrastructură rutieră modernă și agricultură performantă. Compact Moldova este considerat printre programele de succes finanțate de CPM, iar realizarea reușită a Programului se datorează atât echipei FPM Moldova, cât și parteneriatului cu autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă și mass-media.

Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a menționat în cadrul conferinței de presă că până la 1 septembrie 2015 au fost realizate toate activitățile planificate prevăzute de program, care a avut un termen fix de 5 ani. Printre rezultate majore ale Programului Compact se numără renovarea drumului Sărăteni-Soroca de 96 de km, dotat cu o infrastructură modernă care a contribuit la reducerea timpului de deplasare a călătorilor, a sporit gradul de confort și securitate a călătorilor și a pietonilor. Totodată, au fost reconstruiți circa 20 de km de drumuri locale din cele 14 localități situate de-a lungul traseului, au fost construite două poduri  și renovate alte 13, au fost iluminați circa 20 de km de drum, construiți 22 de km de trotuare etc.

 „Programul Compact a dat dovadă de transparență totală și respectarea normelor antifraudă. Auditul internațional nu a depistat nici o încălcare. Drumul Sărăteni-Soroca este cel mai bun din republică, iar unii europeni afirmă că nici ei nu au drumuri așa de calitative. Sper că acest drum va fi menținut în continuare. Pentru inițierea unui nou program Compact  Republica Moldova are restanțe la indicatorul controlul corupției. Nu este important ca doar Guvernul și Parlamentul să întreprindă acțiuni de eradicare a corupției, dar să fie schimbată și percepția societății față de acest fenomen”, a declarat Valentina Badrajan

Pentru dezvoltarea unei agriculturi performante în Moldova, Programul Compact a investit 80 de milioane USD în reconstrucția a 10 sisteme de irigare, fiind primele sisteme renovate în ultimii 30 ani. Aceste 10 sisteme noi vor permite irigarea a circa 12 mii de hectare, iar datorită investițiilor private, suprafața irigată ar putea fi extinsă până la 15 mii de hectare. De asemenea, au fost create 10 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, ce întrunesc peste 6000 de fermieri, care au preluat în gestiune sistemele reconstruite.

Pentru a susține fermierii în adoptarea tehnologiilor noi de cultivare, prelucrare, păstrare a produselor agricole și accesarea noilor piețe de desfacere, Programul Compact a acordat credite în valoare de circa 12, 3 milioane USD investiți în infrastructura post-recoltare, și a vândut în rate echipament de irigare și alte echipamente conexe activităților agricole în valoare de peste 4,2 milioane USD, oferindu-le totodată și instruiri tematice fermierilor din toată țara.

Cu referire la asistența ulterioară a CPM oferită Moldovei, Valentina Badrajan a menționat că CPM și Guvernul RM au convenit să continue acordarea ajutorului pentru reabilitarea sistemelor de irigare, reformarea sectorului de irigare și consolidarea capacităților AUAI de a gestiona eficient sistemele modernizate. În acest scop, FPM Moldova va fi reorganizat într-o entitate care va acorda ulterior suport fermierilor din contul mijloacelor financiare din fondul de refinanțare format ca urmare a rambursării creditelor Compact de către antreprenorii agricoli.

„Vestea cea bună este că primul Compact a fost implementat cu succes, iar vestea proastă este că cea mai mare provocare rămâne indicatorul corupției. Dacă Guvernul Republicii Moldova își va asuma implementarea reformelor necesare pentru a stopa corupția la diferite nivele și va atinge un progres considerabil,  care va fi atestat de indicatorii organizațiilor internaționale va exista posibilitatea de a negocia desfășurarea altor programe”, a declarat Leslie McCuaig, directorul rezident de țară al Corporației Provocările Mileniului.

Fondul  Provocările Mileniului  Moldova va activa până în decembrie 2015.  În următorii 5-10 ani va fi monitorizat impactul investițiilor în economia R Moldova.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.