Fermierii au depus dosare pentru subvenționare în sumă de peste 300 mln lei

Fermierii au depus dosare pentru subvenționare în sumă de peste 300 mln lei

La situația din 1 septembrie 2015, în cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură(AIPA) au fost recepționate 2017 solicitări de acordare a sprijinului financiar, în valoare de 314. 3 mln. lei, dintre care cele mai solicitate sunt măsurile de sprijin pentru construcția serelor, plantații pomicole, tehnică agricolă, construcția frigiderelor.

Per total, la 1 septembrie 2015 au fost depuse 2017 dosare de subvenționare, în valoare de 314,4 mln. lei.

• 414 dosare, în valoare de 44,8 mln. lei, sunt transmise spre achitare către Trezoreria de Stat;• 94 dosare, în valoare de 57,4 mln. lei, sunt transmise în inspecție;• 1193 dosare, în valoare de 163 mln. lei, sunt în proces de examinare:• 316 dosare, în valoare de 49 mln. lei, sunt în proces de verificare și urmează a fi introduse în

Publicitate

Baza de date electronică a Agenției de către Secțiile/serviciile teritoriale ale Agenției.În privința dosarelor depuse în anul 2014 rămase înafara finanțării, se constată că din 2250 dosare de subvenționare în sumă totală de 228 mln. lei, au fost examinate și expediate spre plată la Trezoreria de Stat circa 2200 dosare în sumă de 205 mln lei. Din suma de 205 mln. lei pe care AIPA a expediat-o spre achitare către Trezoreria, în conturile agenților economici au ajuns 162 mln lei, soldul urmând să fie finanțat săptămâna curentă (43 mln. lei).

Potrivit datelor pentu 4 septembrie mai existau restanțe de circa 18 mln.e de lei pentru 2014.

Referitor la Proiectul Suport de urgență agriculturii Republicii Moldova, acesta a fost lansat cu suportul Băncii Mondiale și a avut, în 2014, drept scop compensarea parțială a pierderilor înregistrate de fermieri din cauza diminuării dramatice a prețurilor de achiziție a materiei prime de către fabricile de procesare, datorită embargoului impus de Federația Rusă la importul producției agro-alimentare din Republica Moldova.

Astfel, prin intermediul AIPA au fost recepționate dosare de solicitare a sprijinului financiar de la 862 companii agricole pentru mere, și de la 317 companii pentru prune. Suma sprijinului solicitat a fost de 181 mln. lei pentru mere si 27 mln. lei pentru prune. Fermierii care au recoltat prune au primit compensațiile integral, iar cei care au livrat la procesare mere au fost achitați parțial, din cauza epuizării bugetului. Astfel MAIA a înregistrat la finele anului 2014, 443 gospodării agricole cu solicitări în suma de 72 mln. lei neachitate.

Pentru anul 2015, în cadrul Proiectului Suport de urgență agriculturii R. Moldova s-a aprobat finanțarea pentru sumele depuse și nefinanțate în anul 2014 pentru livrarea merelor, doar gospodăriilor care au în posesie până la 15 ha de măr conform deciziei Băncii Mondiale din procesul negocierilor.

Astfel, începând cu data de 4 septembrie curent, AIPA va achita suma de 37 mln. lei pentru cei 327 agenți economici, bani deja alocați de către Ministerul Finanțelor pentru plată.Cât privește suma de 45 mln. lei pentru cei 116 agenți economici care dețin în posesie mai mult de 15 ha de măr, o decizie în sensul finanțării acestora urmează a fi luată în negociere cu Ministerul Finanțelor în luna septembrie.

În perioada 1 august - 7 septembrie, AIPA colectează solicitările de sprijin financiar de la fermierii (persoane juridice/fizice) care au livrat în toamna anului 2014 struguri tehnici fabricilor de prelucrare, precum și prune/mere doar de către persoane fizice (în anul 2014 la prun și măr au fost eligibile doar persoane juridice).

Până la 1 septembrie Oficiile Teritoriale AIPA au colectat solicitări de la companii agricole și persoane individuale după cum urmează:

1. Livrări de struguri - 1053 dosare, în sumă de 11 mln. lei2. Livrări de mere - 267 dosare, în sumă de 11 mln. lei3. Livrări de prun - 4 dosare, în sumă de 111 mii lei.

Total solicitări: 1324 dosare, cu valoarea de 22, 11 mln. lei

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal