VIDEO. „Dosarul Presei”. Cum este mediatizat protestul din Piața Marii Adunări Naționale

VIDEO. „Dosarul Presei”. Cum este mediatizat protestul din Piața Marii Adunări Naționale

Bună ziua. Revenim cu o nouă ediție a rubricii „Dosarul Presei”. În cadrul ediției de astăzi vom analiza știrile apărute pe site-urile informaționale despre protestul de pe 6 septembrie din Piața Marii Adunări Naționale și pe de altă parte, protestul organizat de un grup de persoane condus de Grigorii Petrenco în fața Procuraturii.

Abonează-te aici ca să primești Sinteza Zilei pe email în fiecare zi.

JurnalTV și Privesc.eu

Publicitate

Postul de televiziune JurnalTV și site-ul privesc.eu au transmis LIVE evenimentele din centrul Capitalei pe parcursul întregii zile.

Prime

În cadrul emisiunii „Sinteza Săptămânii”, autorii menționează despre faptul că în centrul Capitalei s-au desfășurat proteste și că (citez) „Nu s-a trecut fără altercaţii. Un grup de activişti ai mişcării Antifa s-a luat la bătaie cu poliţiştii”. Aceștia nu menționează că este vorba despre un protest care era organizat de un alt grup de persoane în fața Procuraturii și nu avea legătură cu cel care se desfășura în Piața Marii Adunări Naționale.

De asemenea, aceștia au menționat despre faptul că o echipă de jurnaliști (citez) „a fost împiedicată să transmită în direct evenimentul”. Autorii materialului nu menționează despre faptul că este vorba de postul de televiziune PublikaTV și nici care au fost acuzațiile aduse de protestatari în adresa jurnaliștilor.

În același material, autorii scriu despre faptul că protestatarii au refuzat invitația premierului Streleț de a participa la o nouă rundă de negocieri, dar nu menționează despre faptul că aceștia au fost de acord să discute în clădirea Guvernului, nu în cea a Ministerului Agriculturii - locație propusă de premier.

Într-un alt material realizat de Prime, editorii scriu că (citez) „Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a scos susţinătorii în stradă”. Menționăm că mai mulți protestatari au declarat în diferite interviuri că au venit să protesteze pașnic și nu sunt susținătorii unor anumitor organizații, așa cum se susține în reportajul televiziunii.

Moldova 1

Pe parcursul zilei, postul național de televiziune Moldova 1 nu a transmis în direct protestele în masă din centrul Capitalei, dar au publicat un material amplu despre eveniment la ora 19:00. Cu această știre au început Mesagerul din 6 septembrie. Autorii materialului au realizat un reportaj amplu cu declarațiile lui Streleț, pozițiile și revendicările protestarilor. Reporterul menționează și despre faptul că protestatarii au cerut demisia conducerii Teleradio Moldova.

ProTV

ProTV a realizat reportaje indicând pozițiile tuturor celor implicați în protestele din Piața Marii Adunări Naționale. Una din știri era despre cum a reflectat protestul presa internațională. Editorii au intitulat știrea astfel: „Presa internațională vuiește. „Protestatarii sunt nemulțumiti și de cursul spre integrarea europeană””. Chiar dacă în știre autorii materialului au analizat articolele scrise de presa din SUA, Europa și Rusia, aceștia au preferat să pună accentul în titlul articolului pe elementele manipulatorii din știrile realizate de presa rusă.

TV7

Postul de televiziune TV7 a postat mai multe știri pe parcursul zilei despre evenimentele din centrul Capitalei. În cadrul „Cotidian”-ului, aceștia au informat despre pozițiile și revendicările tuturor persoanelor implicate în protestul din PMAN. De asemenea, aceștia au menționat că în aceeași zi a avut loc un alt protest organizat de Petrenco la Procuratură, care s-a soldat cu polițiști răniți și câteva persoane arestate.

PublikaTV

Postul PublikaTV a realizat mai multe materiale despre protestele din Piața Marii Adunări Naționale, dar majoritatea au fost despre altercațiile violente din fața Procuraturii și agresiunile protestatarilor asupra echipei de jurnaliști a postului PublikaTV.

În una din știrile despre protestul organizat de Petrenco, editorii adaugă update-uri despre celălalt protest care se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale.

Ca și colegii de la Prime, în știrea despre protestul din Piața Marii Adunări Naționale, aceștia menționează că (citez) „Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a scos susţinătorii în stradă”.

Presa rusă a realizat o serie de materiale manipulatorii despre evenimentele de la Chișinău. Postul de televiziune RenTV a realizat un material video cu un expert rus, care a fost preluat de mai multe site-uri informaționale din Rusia. Expertul a declarat că: (citez) „Moldovenii sunt oameni buni, dar li s-a învârtit capul și aceștia au început să se considere parte din România(...). Toți își aduc aminte cu nostalgie despre vremurile trăite în perioada sovietică” ( Молдаване добрые люди, но у них закружилась голова, и они стали рассматривать себя как часть Румынии. Все с ностальгией вспоминают времена СССР).

O altă știre realizată de portalurile de știri din Rusia este despre declarațiile unui alt politolog rus, care a spus că: (citez) „președintele Moldovei va fi demis pentru că iubește prea puțin Federația Rusă” (Президент Молдавии уйдет за то, что плохо и мало не любил Россию).

Cam atât pentru ediția de astăzi. Puteți să ne urmăriți pe pagina de Facebook și Twitter.Toate bune și nu uitați să vă informați din mai multe surse.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal