Unde s-au ascuns Papuc, Vicol, Guma și Perju înainte de a fi condamnați și dați în căutare de Interpol

Unde s-au ascuns Papuc, Vicol, Guma și Perju înainte de a fi condamnați și dați în căutare de Interpol

După condamnarea sa de către magistrații Curții de Apel, fostul ministru al Afacerilor Interne Gheorghe Papuc a stat ascuns pe teritoriul Republicii Moldova, refuzând să execute decizia. În schimb, fostul șef al Fisc-ului Nicolae Vicol a părăsit Republica Moldova în regim de urgență cu o zi înainte să fie condamnat. Datele se conțin într-o investigație realizată de RISE Moldova. Aceasta indică itinerarul internațional a șase interlopi de lux din Republica Moldova, ajunși în atenția Interpolului. Printre ei se numără foști înalți funcționari de stat care au fugit de răspundere penală. 

Nicolae VICOL, fost șef al FISC-ului

Din iunie 2013 și până în iunie 2015, atunci când magistrații de la Judecătoria sect. Râșcani au emis sentința de condamnare în cazul fostului șef al FISC-ului, Nicolae Vicol a călătorit în direcțiile: Roma (Italia), București (România), Antalya (Turcia), Moscova (Rusia) și în unele orașe din Ucraina. Cea mai lungă deplasare a făcut-o în Ucraina, unde a stat 15 zile în perioada 2 - 17 ianuarie 2014, urmată de o vacanță în Antalya de opt zile (29 august - 5 septembrie 2014) și alta de șase zile la Moscova (26 aprilie - 1 mai 2015).

Publicitate

Nicolae Vicol a părăsit Republica Moldova pe 17 iunie 2015, dimineața, la ora 5.08, cu o zi înainte de condamnarea sa. El a plecat spre România traversând punctul de frontieră Leușeni cu un automobil de marca Toyota Land Cruiser. Actualmente, Vicol este căutat de Interpol la solicitarea autorităților.

Gheorghe PAPUC, fost ministru de Interne

În 2015, la două zile după Revelion, Papuc pleacă în Ucraina cu un Lexus, traversând punctul de frontieră „Criva”. El se întoarce la Chișinău pe 6 ianuarie 2015. Pe 12 ianuarie 2015, fostul ministrul de Interne, repetă traseul din ultima sa călătorie și se întoarce la Chișinău pe 14 ianuarie, cu cinci zile înainte să fie condamnat la patru ani de închisoare de către judecătorii de la Apel. Deși în presă au apărut mai multe declarații precum că Gheorghe Papuc ar fi părăsit R. Moldova, documentele obținute de RISE, arată că fostul ministru de Interne s-a ascuns de oamenii legii, în țară.

Ion PERJU, fost șef al serviciului căutare al Comisariatului General de Poliție

Fostul polițist Ion Perju se află și el în căutare internațională, iar din datele consultate de RISE, Perju nu a părăsit Republica Moldova, cel puțin pe cale oficială. Ultima ieșire și intrare în țară a fost făcută pe 5 februarie 2015. Atunci el a mers în România la ora 2.53, noaptea, și s-a întors în țară, în aceeași zi, la ora 14.32, traversând punctul de frontieră Leușeni cu un automobil marca Mercedes.

Valeriu GUMA, fost deputat PD

Din datele analizate de RISE, Valeriu Guma se afla în Republica Moldova la data pronunțării sentinței de condamnare. Ultima intrare pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrată pe 9 martie 2013, venind din Ucraina, traversând punctul de frontieră Palanca cu un automobil Porsche Cayenne.

Mai multe detalii la subiect pe rise.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal