La finele anului trecut norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a fost stabilită la nivelul de 14%. Ulterior aceasta a fost majorată treptat până la
35%.
Acest lucru înseamnă că băncile comerciale vor trebui să transfere mai mulți bani pe conturile de rezervă obligatorie a BNM.
„Pe 8 septembrie 2015, băncile comerciale trebuie să se conformeze cu decizia BNM de a majora rata de rezervă obligatorie și să transfere suma de circa 1,2 miliarde lei. Grație acestei măsuri este posibilă o apreciere a monedei naționale cu 10-15 bani față de principalele valute internaționale. Pe perioada lunga de timp deprecierea monedei naționale va continua”, scrie doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache.
Acesta atrage atenția asupra faptului că decizia BNM va avea ca efect costuri mai mari de atragere a depozitelor pentru băncile comerciale. „Din suma atrasă de 1 000 de lei, băncile vor fi nevoite să păstreze 350 lei la conturile de rezervă obligatorie a BNM. Pe fundalul creșterii ratei rezervei obligatorii, băncile comerciale s-au pomenit într-o situație dificilă, care va duce la micșorarea profitului”, scrie expertul.
El mai declară pentru AGORA că din decembrie 2014 și până în prezent „BNM a aruncat pe piață circa 14 miliarde de lei. Totuși prin deciziile sale de a majora rezervele obligatorii, regulatorul a blocat suma de circa 3,2 miliarde lei. Astfel, BNM cu o mână a aruncat bani, iar cu cealaltă î-a sterilizat”, conchide Sveatoslav Mihalache.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.