
DOC. Nicolae Timofti reacționează: Demisia mea ar aduce Moldovei instabilitate
Președintele Nicolae Timofti a făcut prima declarație publică după ce protestatarii i-au cerut demisia. Șeful statului a spus că înțelege nemulțumirea poporului, însă nu va demisiona din funcție, fiind sigur că aceasta va destabiliza și mai mult situația din țară.
・
Timofti a afirmat că urmărește atent evenimentele din țară și spune că înțelege protestataii mânați în PMAN de situațiile economică, politică și socială dificile.
„Manifestația de pe 6 septembrie, din Piața Marii Adunări Naționale din capitală, este un exercițiu democratic în acest sens. Libertatea de expresie, un drept fundamental într-o democrație, este unul din câștigurile pe care le-am obținut în anii de Independență. Între altele fie spus, este important ca ideile unei platforme sociale să nu fie folosite și deturnate în alte scopuri decât cele declarate, ceea ce ar fi regretabil și nu ne-ar ajuta în calea noastră spre o comunitate dreaptă și echitabilă”, a declarat președintele.
Abonează-te aici ca să primești Sinteza Zilei pe email în fiecare zi.
El spune că, deși nu a acționat întotdeauna public, a făcut-o pe cale instituțională. „Am purtat discuții cu factori responsabili de primă mărime din țară și de peste hotare despre problemele apărute și despre soluții. La Consiliul Suprem de Securitate am abordat nu o singură dată chestiunea devalizării unor bănci cu probleme. S-au făcut recomandări precise către Parlament, Guvern, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratură, Banca Națională, Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul de Interne, și alte instituții, în vederea prevenirii și remedierii unor probleme majore financiare de securitate națională”, a spus Timofti. Cu toate acestea, Timofti a spus că, într-un stat de drept, „președintele nu poate intenta dosare penale și nu poate condamna infractori”.
Șeful statului a comentat și cerința poporului de demisie a sa. „Nu voi demisiona, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova. Un vid de putere ar determina o nouă criză politică. Am venit în această funcție pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani și jumătate, și nu accept să fiu generatorul unei alteia de acel fel”, a punctat Timofti. „Sunt conștient de faptul că pozițiile mele proeuropene, pro-NATO și cu privire la staționarea ilegală pe teritoriul nostru a bazei militare rusești, m-au transformat într-o țintă pentru forțele revanșarde neo-sovietice, antioccidentale și antinaționale”, a mai adăugat el.
„Voi prezenta în viitorul apropiat în Parlament, în conformitate cu prevederile constituționale, un mesaj în care voi face referire la principalele probleme ale națiunii, urmând să formulez obiectivele care, în opinia mea, trebuie stabilite pentru depășirea situației complicate în care ne aflăm”, a mai promis președintele.
Declarația oficială o puteți accesa mai jos: