10 migranți care au schimbat lumea

10 migranți care au schimbat lumea

Numeroși intelectuali, muzicieni și oameni de știință au abandonat țara de origine din cauza războaielor sau a persecuțiunilor.

1. În prezent tot mai des este citat exemplul lui Steve Jobs, fondatorul companiei Apple, care a decedat în 2011. Tatăl acestuia este un imigrat sirian, care a venit să studieze în 1950 în SUA. Abdul Fattah Jandali s-a născut în 1931 în orașul Homs, scrie correre.it.

...

Publicitate

2. Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei este de origine ebraică. În 1938 când Austria a fost anexată de Germania, Freud a început să aibă probleme. Acesta migrează împreună cu soția sa Marta în Marea Britanie, în calitate de refugiat politic.

...

3. Albert Einstein a fost victima persecuțiilor naziste din cauza că era evreu. El era acuzat de trădarea celui de-al treilea Reich, astfel a fost constrâns să părăsească țara. În 1933, când Hitler a ajuns la putere, el s-a transferat în Belgia, mai apoi în Marea Britanie și în final în SUA.

...

4. Scriitoarea Isabel Allende este nepoata președintelui chilian Salvador Allende. Ea a început să primească amenințări cu moartea după ce unchiul său, care a fost detronat de forțele lui Pinochet, în 1973. Isabel a decis să plece în Venezuela și mai apoi în Statele Unite, unde locuiește din 1985. Nuvelele și romanele sale au fost difuzate în toată lumea. În opera sa se regăsește des experiența exilului.

...

5. Aung San Suu Kyi, este fiica generalului Aung San, unul din principalii exponenți ai politicienilor birmani. După moartea tatălui său, Aung San Suu Kyi, a urmat mama sa Khin Ky, care a plecat peste hotare. A făcut studiile liceale în Marea Britanie și a studiat mai apoi în New York.În 1988 când a revenit în Birmania, unde a fost arestată de regimul generalului Saw Maung. I-a fost oferită posibilitatea de a pleca în exil, dar a refuzat. În 1991 a primit Premiul Nobel pentru Pace. În 2010 a fost eliberată.

...

6. Marc Chagall, este un pictor belorus naturalizat în Franța, care era evreu hasidic. Din acest motiv a fost persecutat de țar. Odată ce a devenit celebru a părăsit Sankt-Petersburgul și s-a stabilit la Paris. În timpul celui de-al doilea război mondial s-a transferat la Marseille, iar mai apoi în SUA.

...

...

8. Nadia Comăneci este considerată una din cele mai mari atlete din secolului XX. A crescut pe timpul regimului comunist al lui Ceaușescu. Ea povestește că „eram controlată în permanență de serviciile secrete. Astfel, am învățat să nu-mi afișez emoțiile”. În 1989 a fugit în SUA, unde s-a căsătorit cu un gimnast.

...

...

10. Miriam Makeba a început cariera în calitate de vocalistă la Manhattan Brothers. Apariția sa în documentarul anti-apartheid ”Revenirea în Africa” a făcut ca Guvernul Africii de Sud să-i revoce cetățenia. A fost constrânsă să trăiască ca „cetățean al lumii” timp de 30 de ani. În 1963 a depus mărturie la ONU în privința apartheidului. În 1968 a decis să părăsească SUA și să se transfere în Guineea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal