Prim-ministrul Valeriu Streleț a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune, că în cazul în care Guvernul nu va avea acord cu FMI, statul ar fi lipsit de mijloace financiare care ar echilibra situația. Astfel potrivit acestuia, „Sunt probleme sistemice care pot arunca cursul dolarului până la 40 de lei, iar cursul actual de 19,3 lei este menținut artificial”, declară Premierul.

„Acestea sunt mai curând niște declarații politice, care au ca scop distragerea atenției protestatarilor. Din luna martie BNM nu a avut intervenții semnificative pentru a menține cursul leului. De asemeni în ultimele luni se atestă un nivel stabil al rezervelor valutare ale BNM”, a declarat pentru AGORA Alexandru Fală, Director Program „Sectorul monetar și modelare economică”, al Expert-Grup.

Potrivit estimărilor Expert-Grup, în prezent cursul actual al dolarului a ajuns la un nou nivel de echilibru.

„Fără un acord cu FMI ar putea să existe presiuni asupra monedei naționale, dar aici pot exista mai multe scenarii. Dar nu cred că leul în acest caz se va deprecia puternic”, afirmă Alexandru Fală.

El subliniază faptul că Expert-Grup a prognozat pentru 2015 un curs mediu anual de circa 19 lei pentru un dolar. „Având în vedere acest fapt cursul dolarului ar putea chiar să mai crească puțin, dar este puțin probabil să ajungă la 40 de lei”, conchide expertul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!