Pe lângă faptul că trei bănci din Republica Moldova au ajuns în prag de faliment, grupuri de interese au încercat să preia controlul administrativ asupra MoldovaAgroindbank și ASITO în vara acestui an. Constatarea a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 5 august 2015.
La aceeași ședință membrii CSS au constat o intensificare a activității unor actori politici din exterior care, potrivit lor, prin tehnici de manipulare încearcă să dezbine societatea.
În aceste condiții, Consiliul Suprem de Securitate a venit cu un șir de recomandări în adresa Parlamentului, Guvernului, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție.
Printre cele mai importante se numără semnarea de urgență a unui acord cu Fondul Monetar Internațional. Totodată, CSS a recomandat Guvernului să inițieze negocieri cu Federația Rusă în vederea stabilirii unui sistem unic de export din Republica Moldova, pentru a evita astfel favorizarea anumitor agenți economici pe criterii politice.
Taxă unică la tranzacțiile companiilor off-shore
Totodată, Consiliul a recomandat Guvernului să examineze posibilitatea instituirii unui moratoriu asupra tranzacțiilor cu implicarea companiilor off-shore în anumite domenii ale economiei țării, precum și eventualitatea aplicării unei taxe unice pentru aceste tranzacții.
În sarcina Centrului Național Anticorupție a fost pusă monitorizarea fluxului de mijloace bănești transferate peste hotarele țării.
Tot atunci s-a recomandat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să anuleze deciziile de majorare a tarifelor la gaze și energie electrică.
Amintim că astăzi președintele Nicolae Timofti a desecretizat mai multe documente emise în perioada anilor 2012 - 2015 de către Administrația Prezidențială și Consiliul Suprem de Securitate. Acestea se referă la situația din sistemul financiar-bancar și Aeroportul Internațional Chișinău.
Vezi și aceste știri

Cerul s-a făcut verde. Imagini cu furtuna neobișnuită din SUA (FOTO)

Rusia îndeamnă R. Moldova să aibă o poziție echilibrată cu privire la primirea ajutorului militar din Occident
