Dacă autoritățile nu vor îndeplini solicitările protestatarilor, mitingul se va transforma în „revoluția salcâmilor”, pașnică, umană, asemeni „revoluției trandafirilor” din Georgia. Declarația a fost făcută de unul dintre liderii protestatarilor, Andrei Năstase, într-un interviu pentru protalul meduza.io citat de Agora.
Protestele trebuie să fie pașnice
„Ne dorim să punem capăt acestui dezmăț în mod pașnic. Pe 6 septembrie, în piață au venit circa 100 de mii de oameni. Dacă am fi spus de la tribună: „să încercuim clădirea guvernului și să intrăm în ea”, poporul ar fi intrat la sigur. Dar ne-am dori să folosim alte metode - democratice, civilizate. Alegeri anticipate - nu sunt un scop în sine, sunt o modalitate”, spune Năstase.
Potrivit acestuia, „principiul de bază este ca oamenii să nu vină în piață cu steaguri de partid. Drapelul Republicii Moldova este bine, drept. Drapelul Uniunii Europene este de asemenea bine, pentru că am semnat asocierea cu UE”.
Despre unirea cu România
În ceea ce ține de steagurile românești despre care scrie presa rusă, Andrei Năstase spune că le-a văzut, dar consideră că nu toată lumea știe că ele sunt anume românești. „Mai există și provocatori”, conchide Năstase.
Afirmațiile precum că protestul este unul pro-românesc „este o minciună!”
„Da, sunt român prin naștere, știți? Dar nu contează, pentru că locuiesc aici, Moldova este țara mea. Timpul va veni, și dacă poporul la referendum va spune că vrea unirea cu România, ce ar trebui să fac? Aceasta va fi o decizie a poporului”, explică liderul protestatarilor.
În ceea ce ține de organizarea referendumului, acesta nu face parte din cerințele protestatarilor.
Despre finanțarea protestului
Anterior, noi ne-am finanțat acțiunile, dar acum a venit timpul când oamenii ne oferă bani. După prima zi am acumulat 140 de mii de lei, iar în această dimineață au fost 250 mii, spune o doamnă responsabilă de colectarea banilor.
Potrivit acesteia, banii sunt cheltuiți pentru nevoile protestatarilor, iar dacă vor rămâne vor fi donate unui orfelinat.
Revoluția salcâmilor
(Nastase întinde mână către unul din copacii care cresc în zona pieței și rupe o frunză). „Această este o frunză de salcâm. De ce să nu avem revoluția salcâmilor? Cinstit, pașnic, uman. Acesta este scopul nostru”, explică Năstase.
„Nu este Maidan, mai mult seamănă a „revoluția trandafirilor”. În Georgia nu a existat Maidan”, conchide liderul protestatarilor.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
