Bride despre situația de la VictoriaBank: „Am dorit să evităm un caz similar cu cel de la BEM”

Bride despre situația de la VictoriaBank: „Am dorit să evităm un caz similar cu cel de la BEM”

Ministrul Economiei, Stephane Bride a comentat astăzi în cadrul unei întâlniri cu liderii protestului din PMAN că atunci când a propus modificările legislative ce a blocat BERD pentru a prelua controlul la VictoriaBank a făcut-o pentru a evita o situație similară cu cea de la BEM. Potrivit lui, decizia a fost argumentată printr-o scrisoare și s-a acționat în conformitate cu recomandările primite de partenerii internaționali de dezvoltare. 

„Nu pot să accept ideea că Bride a blocat intrarea BERD la VictoriaBank. A fost argumentată prin scrisori și întrevederi. Noi am dorit să oprim să evităm un caz similar cu cel de la BEM”, a explicat ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride.

Potrivit acestuia, atunci când a inclus în pachetul pentru care Gaburici și-a asumat răspunderea, s-a dorit să fie în conformitate cu recomandările primite de la partenerii de dezvoltare internaționali.

Publicitate

„Sunt etape logistice care trebuie de îndeplinit și care sunt în proces de elaborare acum cu BERD și probabil cu asistență tehnică din partea lor. Avem întrevedere la fiecare 10 zile în legătură cu acest subiect”, a mai adăugat acesta.

Istoric

Amintim că anterior BERD, care în prezent deține 15.06 la sută din acțiunile Victoriabank, a solicitat și a primit aprobarea regulatorului de a-și mări participația până la 50%.

Totuși acest lucru a fost blocat după ce legislația a fost modificată printr-un proiect inclus în pachetul pentru care fostul premier, Chiril Gaburici și-a asumat răspunderea odată cu Bugetul de stat.

Amendamentul a fost propus de ministrul Economiei Stephane Bride. Potrivit unor surse, miniștrii democrați ar fi condiţionat votul pentru aprobarea bugetului prin asumarea răspunderii Guvernului anume prin susținerea acestui amendament.

Propunerea făcută atunci de Bride a fost ca nici un deținător de cotă din capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăți comerciale acțiunile băncii.

Mai târziu, premierul de atunci Chiril Gaburici a declarat că nu a înţeles imediat că scopul amendamentului era blocarea cumpărării Victoriabank de către BERD. El susţine că aproape imediat a iniţiat anularea deciziei, dar acest lucru nu s-a reuşit pe motiv că la 12 iunie şi-a prezentat demisia.

Ulterior noul prim-ministru, Valeriu Streleț a declarat că „În Parlament a fost înregistrat un proiect care vine să anuleze acele amendamente din aprilie. Sper să reușim să anulăm acest impediment așa ca BERD să aibă o prezență mai robustă în sistemul bancar din Moldova”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal