14 ani de la atacul terorist din 11 septembrie 2001

14 ani de la atacul terorist din 11 septembrie 2001

Astăzi se împlinesc 14 ani de la atacurile devastatoare din 11 septembrie, considerate cele mai groaznice atacuri teroriste din istoria S.U.A.

La 11 septembrie 2001, patru zboruri comerciale ale companiilor United Airlines și American Airlines au fost răpite de persoane afiliate grupului terorist Al-Quaeda, având ca țintă Turnurile Gemene din complexul World Trade Center, clădirea Pentagonului și (se presupune) Casa Albă sau clădirea Capitoliului.

La 8:46, ora locală, zborul 11 al companiei American Airlines, un Boeing 767 cu 92 de oameni la bord a fost prăbușit în clădirea de nord World Trade Center. La 9:03 zborul 175 al companiei United Airlines se prăbușește în turnul de sud ormorând toți pasagerii și sute de oameni în interiorul clădirii.

Clădirea de sud a cedat prima, dărâmându-se la 9:59. Cea de nord s-a prăbușit la 10:28.

O altă clădire din complexul WTC, Seven World Trade Center, s-a prăbușit și aceasta la ora 5:20 în urma incendiului. Nimeni însă nu și-a pierdut viața, clădirea fiind evacuată încă de dimineață.

La 9:37 zborul 77 al companiei American Airlines, un Boeing 757 cu 64 de oameni la bord a fost răpit și acesta fiind prăbușit în clădirea Pentagonului din Virginia, în apropiere de Washington D.C. Cinci minute mai târziu, pentru prima dată în istoria SUA, Asociația Federală de Aviație interzice accesul tuturor zborurilor în spațiul aerian american forțând toate avioanele aflate în aer să aterizeze de urgență.

La 10:33 un al patrulea avion, zborul 93 al companiei United Airlines, un Boeing 757 cu 44 de oameni la bord a fost prăbușit intenționat într-un câmp din Somerset după o încercare a pasagerilor de a recupera controlul asupra avionului. Ținta acestuia se crede a fi Casa Albă sau Capitoliul American.

În urma atacurilor și-au pierdut viața 2996 de oameni (2977 victime + 19 teroriști).

Ca răspuns Statele Unite declară război teroriștilor, invadând Afghanistanul pentru a destitui Talibanul, adăpostul Al-Quaeda.

Pe locul fostelor clădiri a fost reconstruit un nou World Trade Center. Acesta include 5 clădiri, un memorial dedicat celor care au murit în 2001 și un muzeu. Din fundamentul clădrii de nord și de sud au fost construite două havuzuri imense pe care sunt scrise numele persoanelor decedate în clădirea respectivă.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal