ZdG: Fostul șef Moldtelecom, deținător de terenuri de milioane, case de lux și afaceri bănoase

ZdG: Fostul șef Moldtelecom, deținător de terenuri de milioane, case de lux și afaceri bănoase

O investigație realizată de Ziarul de Gardă relevă că fostul șef al Moldtelecom, Vitalie Iurcu, actual viceministru al Economiei, a reușit să adune, în cinci ani de șefie la compania de telefonie fixă, o avere impresionantă. Casa de lux, un automobil Porsche Cayenne și câteva terenuri de milioane de lei este doar o parte din averea lui Iurcu. 

Vitalie Iurcu, prin intermediul unui nepot, este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni la care, în 2014, au muncit chiar angajații Moldtelecom, plătiți din banii statului.

Abonați-vă aici la Sinteza Zilei. Veți primi cele mai importante știri ale zilei pe email.

Imobilul familiei Iurcu valorează, conform prețului de piață, peste 6 milioane de lei și a intrat în posesia acestora în mai 2010, la doar un an de la numirea sa în fruntea Moldtelecom. Casa nu este înregistrată însă pe numele soților Iurcu, ci pe numele fiicei acestora de doar 7 ani.

Ex-șeful de la Moldtelecom este implicat în afaceri din Moldova, dar și din România. El figurează în calitate de fondator a două SRL-uri. Prima dintre ele, ÎI „Iurcu Vitalie”, specializată în consultaţii pentru afaceri şi management, este înregistrată în apartamentul soţilor Iurcu din str. Petru Rareş. Iurcu rămâne, în baza și ca fondator al firmei „Progestact” SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care Dorin Recean, ex-ministru de Interne sau Iurie Muntean, ex-deputat comunist.

Prin intermediul nepotului său, Dmitrii Mironov, Iurcu este implicat și în afaceri în agricultură în care au fost implicați mai mulți angajați ai Moldtelecom.

La sfârșit de 2014, declaraţia cu privire la venituri și proprietăți a ex-directorului Moldtelecom a fost verificată de Comisia Națională de Integritate (CNI), însă comisia a clasat dosarul, fără a depista nereguri.

Vitalie Iurcu a ridicat un salariul constant în toți cei 5 ani de șefie a Moldtelecom, variind în jurul sumei de jumătate de milion de lei. Respectiv, în cei 5 ani, din salariu, Iurcu a putut acumula maxim trei milioane de lei, deci, cam jumătate din valoarea casei sa de lux pe care o deține pe strada Serghei Lunchevici. Până a ajunge șef la Moldtelecom, Iurcu a condus, timp de doi ani, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal