Parajuriştii oferă asistenţă juridică primară gratuită

Parajuriştii oferă asistenţă juridică primară gratuită

Locuitorii din 29 de sate şi comune din ţară beneficiază de serviciile unui parajurist - persoană care oferă asistenţă juridică primară în orice domeniu. Aceştia îi consiliază şi pe oamenii din localităţile învecinate, serviciile lor fiind parte a programului de asistenţă juridică garantată de stat.

De cinci ani, Iulian Crâşmaru din comuna Cioreşti, raionul Nisporeni, le acordă asistenţă juridică primară consătenilor săi, dar şi altor locuitori din raion. Tânărul a absolvit Facultatea de Transport, însă, după câteva instruiri în domeniu, a devenit parajurist în localitatea de baştină. La început i-a fost dificil să se reprofileze, a trebuit să studieze de sine stătător foarte mult. „Noi, parajuriştii, de obicei venim din afara sistemului juridic şi e mai dificil, fiindcă trebuie să învăţăm permanent. Dar ne-am obişnuit. Mă bucur că-i pot ajuta pe oameni cu un sfat sau cu o informaţie utilă”, spune Iulian. El precizează că cele mai solicitate informaţii sunt cele legate de avere. „Situaţiile legate de moştenire şi, în general, problemele juridice care vizează regimul proprietăţii sunt printre cele mai actuale la nivel local. Oamenii vor să ştie cum pot transmite bunurile ca moştenire sau cum pot deveni moştenitori. Totodată, mulţi săteni vin să solicite informaţii şi despre modalitatea de partajare a averii după divorţ”, adaugă Iulian Crâşmaru.

Conform Regulamentului de activitate al parajuriştilor, în această funcţie sunt selectate persoane care se bucură de respectul comunităţii locale, au studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitatea de avocat şi care, după o instruire specială, sunt calificate să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat.

Publicitate

Informaţia gratuită e aşteptată ca pâinea caldă

Oleg Creţu, parajurist în satul Bujor din raionul Hânceşti, a absolvit Facultatea de Drept, deci, nu a trebuit să înveţe din mers terminologia juridică. Din spusele lui, profesia de parajurist îi aduce multă satisfacţie, deoarece îi ajută pe oamenii într-un mod dezinteresat. „Omul de la sat nu prea este informat în domeniul juridic, iar orice sfat este foarte util. Dacă informaţia e oferită în mod gratuit, atunci e aşteptată ca pâinea caldă. Vin oameni după sfaturi la mine nu numai din Bujor, dar şi din alte localităţi din raion. Suntem deschişi tuturor care au nevoie. În cazul în care problema cetăţeanului este una mai dificilă, iar veniturile mici nu-i permit să angajeze un avocat, putem să-l îndrumăm cum să ceară un avocat care îi va oferi asistenţă juridică gratuită prin acelaşi program garantat de stat”, menţionează parajuristul din Bujor.

Cadrul normativ în vigoare prevede că parajuriştii desfăşoară o activitate de interes public, asigurând accesul la servicii juridice eficiente fiecărei persoane, indiferent de statutul financiar al acesteia. Statul le asigură parajuriştilor condiţii de lucru, iar autorităţile administraţiei publice locale le pot pune la dispoziţie încăperile şi mijloacele tehnico-materiale necesare. Totodată, în procesul de acordare a asistenţei juridice primare garantate de stat, parajuriştii sunt independenţi de oricare influenţă din partea autorităţilor publice.

În prezent, în ţară activează 29 de parajurişti în raioanele: Briceni (Corjeuţi, Bălăsineşti), Glodeni (Duşmani, Fundurii Vechi), Ocniţa (Bârnova), Făleşti (Călineşti), Drochia (Şuri, Pelinia, Gribova), Soroca (Bădiceni), Teleneşti (Chiştelniţa), Donduşeni (Frasin), Străşeni (Romaneşti), Sângerei (Rădoia), Ungheni (Măcăreşti), Râşcani (Petruşeni), Ialoveni (Mileştii Mici), Hânceşti (Bujor, Cioara, Cărpineni, Ciuciuleni, Logăneşti), Nisporeni (Cioreşti), Cantemir (Ţiganca), Cahul (Roşu, Slobozia-Mare, Pelinei), Ciadâr-Lunga (Gaidar) şi municipiul Chişinău (Grătieşti).

Asistenţă juridică la distanţă

Cetăţenii din ţară pot solicita informaţii juridice gratuite şi în regim online. Cei care vor să ştie care sunt drepturile şi obligaţiile lor în calitate de angajaţi sau unde se pot adresa consumatorii pentru consultaţii şi sprijin, pot găsi răspunsuri consultând site-ul www.parajurist.md. Informaţia de pe site este structurată pe domenii, astfel că cei interesaţi pot accesa uşor răspunsul la aceste şi la alte întrebări frecvente de natură juridică.

Site-ul funcţionează ca o consultaţie juridică disponibilă online, informaţia fiind structurată pe rubrici: democraţia şi drepturile omului, protecţia socială, familia, actele de stare civilă, ocrotirea sănătăţii etc. Astfel, vizitatorii au la îndemână o metodă accesibilă şi foarte utilă de rezolvare a problemelor simple de natură juridică. Dacă nu găseşte informaţia de care are nevoie sau nu este mulţumit de răspunsul de pe site, cititorul poate cere explicaţii suplimentare, iar parajuriştii disponibili vor răspunde întrebărilor.

Pagina web www.parajurist.md a fost concepută ca un instrument de punere în aplicare a Legii cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, pentru a răspunde necesităţii de educaţie juridică în rândul populaţiei, în special din mediul rural al ţării.

Cetăţenii care au nevoie de asistenţa unui parajurist, pot accesa site-ul www.parajurist.md sau pot contacta primăriile din localităţile menţionate mai sus, pentru a lua legătura cu specialistul care le va oferi informaţii juridice gratuite.

Autor: Lilia Zaharia

P.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal