Avia Invest, amendată pentru favorizarea unei companii ce îi aparține lui Ilan Shor

Avia Invest, amendată pentru favorizarea unei companii ce îi aparține lui Ilan Shor

Consiliul Concurenței a amendat compania Avia Invest, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Regulatorul incriminează faptul că a fost comis un abuz în privința unei companii fondate de Carpatair SA. Pe de altă parte întreprinderea favorizată este fondată de companii deținute de Ilan Shor.

Pe 10 septembrie 2015, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderea Avia Invest SRL cu circa 5 milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă comis față de întreprinderea MGH Ground Handling SRL, fapt care constituie încălcarea prevederilor art.11 al Legii concurenţei nr.183 din 11.07.2012.

Cine pe cine a favorizat

Publicitate

MGH Ground Handling SRL prestează servicii de reprezentare şi acomodare, control încărcătură şi comunicaţii, deservirea pasagerilor şi bagajelor, prelucrarea mărfurilor şi a poştei, operaţiuni de platformă, asistenţă tehnică aeronavă și transportul la sol. Această întreprindere este fondată de Carpatair S.A și este administrată de Bzovîi Anatolie și Petrov Niculae.

Abonați-vă aici la Sinteza Zilei. Veți primi cele mai importante știri ale zilei pe email.

„Consiliul Concurenței a constatat faptul că Avia Invest, care posedă o poziție dominantă pe piața serviciilor avia, a eliminat de pe piața prestării serviciilor la sol întreprinderea MGH Ground Handling” S.R.L, favorizând întreprinderea Aeroport Handing SRL”, a declarat serviciul de presă pentru AGORA.

Shor, off-shore și Air Clasica

Întreprinderea favorizată Aeroport Handing SRL are ca unic fondator Air Handings SRL, care aparține în proporție de 100% companiei ÎCS Air Clasica SRL. Aceasta din urmă este în proprietatea unui off-shore din Marea Britanie WESTER ALLIANCE LLP, cu un capital social de circa 50 de milioane de lei.

ÎCS Air Clasica SRL avea ca unic proprietar până nu demult compania Nobil Air, fondată în 2003 de Vera Morozan, care este sora lui Vladimir Plahotniuc. La începutul acestui an Nobil Air a fost redenumită în Classica Air.

În raportul Kroll este menționat că în perioada octombrie - noiembrie 2014 Unibank a acordat pentru Air Clasica un credit de circa 40,4 milioane lei.

În cadrul unei conferințe de presă Ilan Shor a declarat că întreprinderile Durfremol, Air Classica, Nobil Air, dar și companiile partenere îi aparțin, iar creditele contractate au fost restituite și nu există restanțe.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal