CCA poate organiza concursuri pentru licențele de emisie în cadrul multiplexelor digitale terestre

CCA poate organiza concursuri pentru licențele de emisie în cadrul multiplexelor digitale terestre

Noile prevederi ale Codului audiovizualului permit CCA să organizeze concursuri în vederea eliberării licențelor de emisie pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre.

Astăzi, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea nr. 167 din 31 iulie 2015 pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova din 27 iulie 2006. Modificările respective definesc noțiuni specifice televiziunii digitale terestre, precum: multiplex, furnizor de multiplex, și stabilesc cadrul normativ necesar implementării procesului de tranziție și funcționare a televiziunii digitale terestre pe teritoriul Republicii Moldova.

În conformitate cu noile reglementări, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va putea organiza concursuri în vederea eliberării licențelor de emisie pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre. În prezent, la concurs pot fi expuse pozițiile (sloturile) din primul multiplex cu acoperire națională de circa 70% din populația țării și 65% din teritoriul Republicii Moldova. Primul multiplex are capacitatea de a difuza până la 15 servicii de programe TV.

Publicitate

Televiziunea digitală terestră oferă un șir de avantaje, între care: calitatea constantă bună a imaginii în toată zona de recepție, mai multe programe TV disponibile spre vizionare, sunetul stereo, imaginea HD (de înaltă definiție) și posibilitatea de a privi emisiunile cu câteva coloane sonore sau subtitrate în mai multe limbi, precum și alte servicii suplimentare.

Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a efectua tranziția la televiziunea digitală terestră prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră “Geneva-2006”, la care sunt parte 104 state.

Totuși termenul de trecere la televiziunea digitală terestră, până la 14 iunie 2015, nu a fost respectat de autoritățile țării noastre. În prezent doar postul național de televiziune emite în regim de test în cadrul multiplexului. Totodată finalizarea procesului de trecere la televiziunea digitală terestră a fost amânată până la finele anului 2017.

Mai mulți experți s-au arătat sceptici de implementarea întârziată a acestei tehnologii, care începe să fie înlocuită unele țări care au efectuat cu mulți ani în urmă trecerea la televiziunea digitală terestră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal