Ministerului Mediului dezminte „statisticile” vânătorilor

Ministerului Mediului dezminte „statisticile” vânătorilor
Foto: valentingroza.wordpress.com


Ministerul Mediului a venit cu un răspuns la scrisoarea deschisă al Societății Vânătorilor şi Pescarilor adresată Prim-ministrului Valeriu Streleț. Autoritatea respinge faptul că numărul anumitor categorii de animale sălbatice a atins un nivel critic.

În legătură cu apelul Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor (SVPM), adresat astăzi dlui Valeriu Streleţ, prim-ministru al Republicii Moldova şi transmis instituţiilor de presă, autoritatea centrală de mediu informează că prin Hotărârea de Guvern nr. 495 din 12 august 2015 a fost interzisă vânătoarea nu doar a „păsărilor acvatice şi a iepurelui de câmp”, după cum se menţionează în scrisoare, ci şi a altor specii de animale (cerb, elan, căprior) din motivul densităţii insuficiente a populaţiilor respective.

Ministerul Mediului regretă interpretarea tendenţioasă şi unilaterală a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, care consideră vieţuitoarele enumerate în actul normativ sus-menţionat ca fiind eminamente destinate vânatului. Or, regnul animal aflat pe teritoriul Republicii Moldova constituie proprietatea statului, şi nu a unei asociaţii obşteşti, care pretinde a avea „140 de ani de la fondare”, deşi a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei abia pe 05 august 1998.

Propunerile deloc dezinteresate ale SVPM, privind necesitatea deschiderii vânătorii la specia iepure de câmp, s-au dovedit a fi neîntemeiate. Conform „Concepţiei de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale”, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 1442 din 24 decembrie1997, densitatea optimă stabilită pentru fondul cinegetic naţional este de 160 000-200 000 exemplare, iar efectivul real al iepurelui de câmp a fost estimat de către specialişti la cca. 73 000 exemplare. Chiar dacă am admite supoziţia hazardată a Asociaţiei, precum că în această toamnă „o să se mărească numărul comun de iepuri până la 115-120 de mii de exemplare”, aceasta oricum nu se încadrează în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Argumentele pentru interzicerea vânătorii la speciile de păsări migratoare, de asemenea sunt bazate pe datele de evidenţă, prezentate de către Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prin care se constată o micşorare rapidă a efectivului speciilor de păsări migratore, în special în ultimii 5 ani. Spre exemplu: la gâște - efectivul 7.065 exemplare (a. 2010), 2.658 ex. (a. 2012),  410 ex. (a. 2015);  la raţe şi lişiţe: efectivul 85.470 ex. (a. 2010), 59.917 ex. (a. 2012),  17.975 ex. (a. 2015).

Totodată, conform Directivei 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice, păsările migratoare reprezintă patrimoniul comun interstatal şi protecţia acestora de asemenea este comună. Datele oficiale ale Uniunii Europene constată o scădere rapidă a efectivului  unui mare număr de specii de păsări sălbatice care se regăsesc pe teritoriul european, fapt ce reprezintă o ameninţare gravă pentru conservarea naturii.

Restricţiile privind reglementarea şi dobândirea animalelor sălbatice sunt stabilite în Directivele UE: Directiva habitate 92/42 şi Directiva Păsări 79/409, precum şi în circa 10 tratate internaţionale din domeniul biodiversităţii, la care Republica Moldova este parte, în special Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice de la Bonn, 1979 şi Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi  habitatelor naturale din Europa (Berna, 1979).

Ritmul pierderii biodiversităţii în Republica Moldova este foarte rapid, exemplu în acest sens este ediţia a III-a a Cărţii Roşii (2015), care include circa 200 de specii rare şi periclitate noi de animale şi plante, inclusiv 25 specii noi de păsări (în total ed. 3-a: 427 specii, din ele 219 specii de animale). Doar un raport balanţat între reglementare şi conservare reprezintă şansa de existenţă (la nivel local şi regional) al speciilor de vânătoare. Iar stoparea pierderii biodiversităţii este obiectivul principal al Strategiei privind diversitatea biologică a Republicii Moldova pentru anii 2015-2020.

Reieşind din argumentele expuse şi condamnând poziţia intransigentă a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, Ministerul Mediului respinge acuzaţiile nefondate şi îşi reiterează angajamentul protejării speciilor de animale şi păsări enumerate în Hotărârea de Guvern nr. 495 din 12 august 2015.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Discursul Maiei Sandu la Adunarea Generală a ONU (LIVE)

Discursul Maiei Sandu la Adunarea Generală a ONU (LIVE)

1.371 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în țara noastră. Alte 15 persoane au decedat

1.371 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în țara noastră. Alte 15 persoane au decedat

Conducere nouă la punctul de frontieră Leușeni: Radu Zănoagă - șef, Natalia Donțova - șefă adjunctă

Conducere nouă la punctul de frontieră Leușeni: Radu Zănoagă - șef, Natalia Donțova - șefă adjunctă

Advertoriale
MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  O inițiativă legislativă a Maiei Sandu ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli de 150 de milioane de lei pe an
 • 2
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități iar școlile vor activa în format fizic
 • 3
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 4
  Consilierul municipal PAS, Roman Cojuhari este noul director la Poșta Moldovei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.