Ministerului Mediului dezminte „statisticile” vânătorilor

Ministerului Mediului dezminte „statisticile” vânătorilor
Foto: valentingroza.wordpress.com

Ministerul Mediului a venit cu un răspuns la scrisoarea deschisă al Societății Vânătorilor şi Pescarilor adresată Prim-ministrului Valeriu Streleț. Autoritatea respinge faptul că numărul anumitor categorii de animale sălbatice a atins un nivel critic.

În legătură cu apelul Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor (SVPM), adresat astăzi dlui Valeriu Streleţ, prim-ministru al Republicii Moldova şi transmis instituţiilor de presă, autoritatea centrală de mediu informează că prin Hotărârea de Guvern nr. 495 din 12 august 2015 a fost interzisă vânătoarea nu doar a „păsărilor acvatice şi a iepurelui de câmp”, după cum se menţionează în scrisoare, ci şi a altor specii de animale (cerb, elan, căprior) din motivul densităţii insuficiente a populaţiilor respective.

Ministerul Mediului regretă interpretarea tendenţioasă şi unilaterală a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, care consideră vieţuitoarele enumerate în actul normativ sus-menţionat ca fiind eminamente destinate vânatului. Or, regnul animal aflat pe teritoriul Republicii Moldova constituie proprietatea statului, şi nu a unei asociaţii obşteşti, care pretinde a avea „140 de ani de la fondare”, deşi a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei abia pe 05 august 1998.

Propunerile deloc dezinteresate ale SVPM, privind necesitatea deschiderii vânătorii la specia iepure de câmp, s-au dovedit a fi neîntemeiate. Conform „Concepţiei de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale”, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 1442 din 24 decembrie1997, densitatea optimă stabilită pentru fondul cinegetic naţional este de 160 000-200 000 exemplare, iar efectivul real al iepurelui de câmp a fost estimat de către specialişti la cca. 73 000 exemplare. Chiar dacă am admite supoziţia hazardată a Asociaţiei, precum că în această toamnă „o să se mărească numărul comun de iepuri până la 115-120 de mii de exemplare”, aceasta oricum nu se încadrează în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Argumentele pentru interzicerea vânătorii la speciile de păsări migratoare, de asemenea sunt bazate pe datele de evidenţă, prezentate de către Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prin care se constată o micşorare rapidă a efectivului speciilor de păsări migratore, în special în ultimii 5 ani. Spre exemplu: la gâște - efectivul 7.065 exemplare (a. 2010), 2.658 ex. (a. 2012),  410 ex. (a. 2015);  la raţe şi lişiţe: efectivul 85.470 ex. (a. 2010), 59.917 ex. (a. 2012),  17.975 ex. (a. 2015).

Totodată, conform Directivei 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice, păsările migratoare reprezintă patrimoniul comun interstatal şi protecţia acestora de asemenea este comună. Datele oficiale ale Uniunii Europene constată o scădere rapidă a efectivului  unui mare număr de specii de păsări sălbatice care se regăsesc pe teritoriul european, fapt ce reprezintă o ameninţare gravă pentru conservarea naturii.

Restricţiile privind reglementarea şi dobândirea animalelor sălbatice sunt stabilite în Directivele UE: Directiva habitate 92/42 şi Directiva Păsări 79/409, precum şi în circa 10 tratate internaţionale din domeniul biodiversităţii, la care Republica Moldova este parte, în special Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice de la Bonn, 1979 şi Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi  habitatelor naturale din Europa (Berna, 1979).

Ritmul pierderii biodiversităţii în Republica Moldova este foarte rapid, exemplu în acest sens este ediţia a III-a a Cărţii Roşii (2015), care include circa 200 de specii rare şi periclitate noi de animale şi plante, inclusiv 25 specii noi de păsări (în total ed. 3-a: 427 specii, din ele 219 specii de animale). Doar un raport balanţat între reglementare şi conservare reprezintă şansa de existenţă (la nivel local şi regional) al speciilor de vânătoare. Iar stoparea pierderii biodiversităţii este obiectivul principal al Strategiei privind diversitatea biologică a Republicii Moldova pentru anii 2015-2020.

Reieşind din argumentele expuse şi condamnând poziţia intransigentă a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor, Ministerul Mediului respinge acuzaţiile nefondate şi îşi reiterează angajamentul protejării speciilor de animale şi păsări enumerate în Hotărârea de Guvern nr. 495 din 12 august 2015.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dodon oferă detalii despre perchezițiile făcute în casa sa: „Față de mine făceau poze la diferite documente, iar la câteva minute distanță apăreau în presă”

Dodon oferă detalii despre perchezițiile făcute în casa sa: „Față de mine făceau poze la diferite documente, iar la câteva minute distanță apăreau în presă”

Un aeroport din SUA reciclează uleiul de gătit. În ce scopuri este folosit ulterior

Un aeroport din SUA reciclează uleiul de gătit. În ce scopuri este folosit ulterior

O clădire din centrul capitalei, în flăcări. Pompierii au evacuat șase persoane

O clădire din centrul capitalei, în flăcări. Pompierii au evacuat șase persoane

Advertoriale
Răcorește-te cu METRO! Ce electrocasnice și accesorii frigorifice poți găsi în rețeaua de magazine (FOTO)

Răcorește-te cu METRO! Ce electrocasnice și accesorii frigorifice poți găsi în rețeaua de magazine (FOTO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european
 • 2
  Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a reduce dependența de resursele energetice din Rusia. R. Moldova, inclusă în „REPowerEU
 • 3
  Republica Moldova va găzdui reuniunea președinților de Parlament din cele opt state Baltice și Nordice
 • 4
  Mii de lituanieni au strâns bani pentru a cumpăra o dronă militară pe care o vor livra Ucrainei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.