Andrian Candu explică de ce nu propune demisia guvernatorului BNM și a procurorului general

Andrian Candu explică de ce nu propune demisia guvernatorului BNM și a procurorului general

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că acum nu este momentul potrivit pentru a fi demiși guvernatorul Băncii Naționale și procurorul general, așa cum solicită societatea civilă. Potrivit lui, demisia Guvernului ar duce instantaneu la suspendarea negocierilor cu partenerii externi. Mai mult, speakerul susține că demiterea șefului Băncii Centrale ar trebui făcută în baza unei note date activității BNM de o structură independentă, cum ar fi Fondul Monetar Internațional.

„Sunt şi revendicări radicale care vin să destabilizeze situaţia din ţară. Trebuie să înţelegem că acest Guvern are 45 de zile, există un program de guvernare care are foarte multe cereri şi solicitări din partea partenererilor noştri economici. Este greu să soliciţi să meargă acest Guvern în demisie, deoarece intrăm în criză politică. Suntem în proces de unele începuturi. Misiunea FMI vine în Republica Moldova să discute un program care presupune foarte multe reforme, ei nu vin să discute cu un Guvern interimar, cu un guvernator interimar şi este o chestiune care a fost discutată. Deci, să intrăm în demisii şi răsturnări de putere în criză politică nu este cazul. Dacă mâine încep demisii așa cum se cere, 99% că FMI nu mai vine. Eu, ca președinte al Parlamentului, pot propune demiterea guvernatorului BNM. Dar, cineva trebuie să dea o notă în baza căreia politicul să decidă dacă BNM a făcut bine sau nu. Dacă vrem ca legea să stea în capul mesei, aceeaşi demisie trebuie făcută conform legii. Banca Naţională într-un stat trebuie să fie independentă”, a declarat Candu în cadrul emisiunii Replica de la Prime.

„Dacă îi demitem, FMI nu mai vine”. Andrian Candu.

Publicitate

Autor:

În opinia democratului nici demiterea procurorului general nu ar fi astăzi o soluție pentru a asigura independența activității PG.

„Dacă astăzi Procurorul General pleacă, cum se alege noul procuror? Prin Parlament. Un procuror general trebuie să fie independent. Suntem pe ultima sută de metri să elaborăm o lege nouă privind reformarea Procuraturii Generale și alegerea procurorului, ca acesta să nu fie ales de Parlament. Dacă demitem astăzi procurorul general, ce se întâmplă mai departe? Eu, fără concurs, fără consultări propun Parlamentului o nouă candidatură. Și, ce am rezolvat cu asta? În situţia în care vrem să respectăm legea, nu mă impuneţi pe mine să o încalc”, a mai adăugat Candu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal