
VIDEO. Pervîi Kanal: E greu să învinuiești Rusia că guvernul pro-european a jefuit Moldova
Acum un an, oficialii europeni declarau că Republica Moldova este o poveste de succes și au semnat Acordul de Asociere. Dar au trecut 12 luni, și rezultatele economice ale comerțului cu Europa i-a băgat pe moldoveni în șoc. Acum, protestatarii au instalat corturi în piața principală a țării și cer demisia președintelui și a Guvernului. Aceasta este ideea pe care o promovează postul rusesc de televiziune Pervîi Kanal în cadrul unui reportaj amplu despre protestele non-stop din centrul Chișinăului, transmite Agora.
・
„Chișinăul nu are nimic comun cu Kievul, aici s-a ajuns mai departe. Asta în timp ce Republica Moldova acum un an a realizat tot pentru ce s-a luptat Ucraina - a semnat Acordul de asociere, a obținut regim liberalizat de vize în zona Schengen. Și moldovenii au început să plece în Europa pentru o viață mai bună, dar s-au întors înapoi pentru a pleca din nou la muncă, de data aceasta în Rusia”, se spune în reportaj.
În Moldova „tarifele pentru serviciile comunale deja sunt mai mare decât în Europa, produsele alimentare sunt mai scumpe decât în Moscova, minimum de existență se apropie de cel din Eritreea, iar finanțarea FMI este înghețată. Potrivit presei locale, unii oligarhi au încercat să-i înlocuiască pe ceilalți, care deja au furat un miliard de euro din rezervele Băncii Naționale”, explică jurnaliștii ruși.
„Moldovenii au început să plece în Europa pentru o viață mai bună, dar s-au întors înapoi pentru a pleca din nou la muncă în Rusia”. Pervîi Kanal.
Autor:
„La noi s-a întâmplat o tragedie. Am fost jefuiți. De un miliard de euro. Am ales neștiind pe cine, și apoi ne-am trezit, am devenit cea mai săracă țară din lume”, declară un protestatar.
„S-a întâmplat peste un an după ce Moldova s-a asociat economic cu Uniunea Europeană. Atunci, oficialii europeni declarau că Moldova este o poveste de succes a integrării europene. Dar au trecut 12 luni, și rezultatele economice ale comerțului cu Europa i-a băgat pe moldoveni în șoc”, se spune în reportaj.
Potrivit autorului acestuia, „exporturile mărfurilor tradiționale moldovenești, cum ar fi vinul, conservele, fructele au fost respinse. Astfel, în ultimul an în Uniunea Europeană au fost exportate mai puțin de 2% din mere crescute în țară. În acest an, mulți fermieri au renunțat la livezi de mere, alții încearcă să salveze dacă nu recolta, atunci cel puțin copacii”.
Fără lozinci împotriva Federației Ruse
Autor:
„La mitingul din Chișinău nu există lozinci directe împotriva Rusiei. E greu să învinuiești Rusia că guvernul pro-european a jefuit Moldova de granturile occidentale. Cu toate acestea, nici susținătorii integrării eurasiatice nu sunt admiși la tribună.
Toată săptămâna în piața au fost instalate noi corturi, în care nimeni nu a trăit. Este evident că au fost achiziționate centralizat. Scopul organizatorilor este de a menține locul în piața principală a țării. Mitingul non-stop cu lozinci corecte împotriva corupției și pentru dreptatea socială este o pârghie convenabilă de presiune, care, în cazul oportun poate fi folosită în orice direcție”, conchid jurnaliștii ruși.