Prognoza evoluției pieței valutare în următoarele 3-6 luni

Prognoza evoluției pieței valutare în următoarele 3-6 luni
Foto: bunadimineata.ro

Recent Premierul Valeriu Streleț a declarat că în prezent cursul dolarului este menținut artificial, iar din cauza problemelor sistemice acesta ar putea ajunge la 40 de lei. Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache a calificat aceste declarații drept iresponsabile în cadrul unei analize a evoluției cursului valutar pe termen de 3-6 luni.

Prim-ministrul a menționat recent că în cazul în care Guvernul nu va avea acord cu FMI, statul ar fi lipsit de mijloace financiare care ar echilibra situația. Astfel potrivit acestuia, „Sunt probleme sistemice care pot arunca cursul leului, care astăzi este ținut cu forța de la 19,3 lei, la 40”, a declarat Premierul. Ulterior el a declarat că era vorba de un exemplu alegoric.

Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache consideră că „este iresponsabil să faci astfel de declarații care pot genera doar haos. Pentru prima dată, în cei aproape 20 de ani de experiență pe piața valutară, când aud din gura unui prim-ministru (care se identifică a fi european) prognoze despre cursul valutar. De altfel, doar conducătorii de la Kremlin își permit un atare comportament”, afirmă expertul.

El prezintă o prognoză a evoluției pieței valutare pentru următoarele 3-6 luni.

Banca Națională a Moldovei are rezerve valutare o sumă de circa 1,8 miliarde dolari. La prima vedere este o cifră impunătoare, dar BNM poate folosi pentru intervenții valutare (vânzare) o sumă maximă de 200 milioane dolari, fiindcă există prevederi privind lichiditatea internațională, iar încălcarea acestor este penalizată.

Factorii externi
1. Rubla rusească va continua deprecierea față de principalele valute de referință. Cauzele sunt scăderea prețului la petrol, recesiunea economiei și sancțiunile impuse de Occident.
Puțin probabil ca politica Kremlinului să fie revăzută în viitorul apropiat, din această cauză deprecierea rublei este inevitabilă.
În rezultatul deprecierii rublei rusești, veniturile exprimate în dolari ale compatrioților aflați la muncă se diminuează, respectiv, volumul remiterilor va fi în scădere.

2. Criza economică din regiune.
Ucraina se află în criza economică mai multe trimestre la rând, iar economia Federației Ruse este în declin. Chiar dacă acum R. Moldova nu are relații comerciale intense cu Federația Rusă, rămân multe canale prin care economia națională va fi prejudiciată :
- Diminuarea exporturilor;
- Diminuarea remiterilor;
- Reducerea investițiilor;
- Diminuarea sectorului de servicii;

3. Conflictul militar dintre Rusia si Ucraina are un efect negativ pentru R. Moldova prin intermediul canalului comercial. O eventuală escaladare a conflictului ar accentua riscul, prin efecte asupra partenerilor comerciali.

4. Embargoul impus de Rusia la exportul de conserve de legume și fructe va afecta numărul salariaților și remunerarea acestora, odată ce se va micșora volumul producției.

5. Revenirea economiei UE este foarte lentă, trebuie să punem în calcul și efectele negative ale afluxului de refugiați. Piața muncii, unde sunt antrenați zeci de mii de compatrioți, se va comprima. Remiterile din UE vor fi în scădere și din cauza că tot mai mulți moldoveni decid să se stabilească cu traiul permanent în Europa, astfel renunțând să facă remiteri și să procure imobile în R. Moldova.

Factori interni
1. Instabilitatea sectorului financiar al R. Moldova și acordarea de credite băncilor aflate sub administrare specială, constituie emisiunea neacoperită a BNM ce conduce la creșterea lichidităților în sistemul bancar și prezintă una din cele mai importante surse de presiune asupra monedei naționale prin majorarea cererii de valută din partea băncilor comerciale și a populației.
• În condițiile scăderii veniturilor din activitatea de creditare, băncile vor fi dispuse să se implice în activități alternative care să le asigure venituri;
• Bani în circulație - 18 mld. lei;
• Bani la depozit (pers. fizice și juridice) - 20 mld. lei;
• Băncile comerciale dețin în portofoliu Valori Mobiliare de Stat în valoare de 5 mld. lei (pot fi folosiți pentru operațiuni REPO)

2. Riscul din sectorul de asigurări. Existența companiilor în stare de „comă” , resuscitarea acestora este imposibilă.

3. Politica fiscală stimulativă. Predominarea cheltuielilor cu caracter social în totalul cheltuielilor împiedică corecția mai rapidă a contului curent, generând presiuni de depreciere suplimentare;

4. Achitarea datoriei externe. Ieșiri de capital din țară.

5. Sistarea/blocarea asistenței financiare externe a R. Moldova ca rezultat al lipsei unui acord cu FMI. Surse financiare necesare pentru susținerea bugetului și dezvoltării R. Moldova.

6. Acumularea datoriei SA MoldovaGaz față de concernul Gazprom.
• ajustarea tardivă a tarifelor la gazele naturale a condus la incapacitatea MoldovaGaz de a efectua integral și la timp plata importului, acumulând datorii semnificative față de furnizor.
• apariția presiunilor puternice în momentul apariției mijloacelor financiare suficiente
• în urma majorării tarifelor prestatorii de servicii vor înregistra încasări mai mari, presiunile vor fi în creștere;

7. Sectorul agricol. Seceta din acest an a avut un impact negativ asupra producției agricole. Conform estimărilor și datelor preliminare:
• recolta de cerealiere este cu circa. 30% inferioară față de 2014;
• recolta de floarea soarelui cu circa 30% inferioară față de 2014;
• recolta de sfeclă de zahăr este cu circa 50% mai mică față de 2014;

Micșorarea producției agricole și existența unor bariere de export din partea Federației Ruse vor determina scăderea semnificativă a influxului de valută. Totodată, necesitatea de majorare a importurilor pentru satisfacerea cererii interne de produse agroalimentare va intensifica presiunile asupra monedei naționale.

Sezonul rece. R. Moldova nu dispune de resurse energetice suficiente pentru sezonul rece. În această perioadă se manifestă o cerere sporită din partea importatorilor de resurse energetice.

Nu este posibil de cuantificat efectele instabilității politice și declarațiile iresponsabile a politicienilor care pot provoca panica.

Prin combinarea analizei fundamentale cu cea tehnică am reușit să identific nivelurile de rezistență pentru deprecierea monedei naționale față de dolarul american și moneda unică europeană.

Nivelurile de rezistență pentru perechea valutară USD/MDL
1) USD/MDL = 19,75 (piața se află în imediata apropiere de acest nivel, această barieră va fi ușor distrusă)
2) USD/MDL = 22.25;
3) USD/MDL = 24,50 ( nivel pivot )
4) USD/MDL = 28,10 ( riscuri foarte mari să ajungem la acest nivel în primele luni ale anului 2016)

Nivelurile de rezistență pentru perechea valutară EUR/MDL
1) EUR/MDL = 22.70;
2) EUR/MDL = 24,45;
3) EUR/MDL = 26,95 ( nivel pivot )
4) EUR/MDL = 29,50

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
#UpgradeCahul: Nu există transformare digitală fără talent și dedicare

#UpgradeCahul: Nu există transformare digitală fără talent și dedicare

Polemici la CSP, după ce Grigoriu a contestat refuzul urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo privind expulzarea profesorilor turci

Polemici la CSP, după ce Grigoriu a contestat refuzul urmăririi penale pe numele lui Stoianoglo privind expulzarea profesorilor turci

Gunoiștea de la Țînțăreni - „teren de aur” sau „fruct oprit”? (VIDEO)

Gunoiștea de la Țînțăreni - „teren de aur” sau „fruct oprit”? (VIDEO)

Advertoriale
Sunteți pasionați de lumea startup-urilor? Philip Morris vă provoacă să participați la Disrupt Camp!

Sunteți pasionați de lumea startup-urilor? Philip Morris vă provoacă să participați la Disrupt Camp!

 Păstrați-vă economiile în siguranță cu noul depozit Maib Classic

Păstrați-vă economiile în siguranță cu noul depozit Maib Classic

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

Testarea pentru Covid-19 e mai accesibilă cu TESTRAPID.MD

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Salariile și beneficiile demnitarilor: Pază de stat, pașaport diplomatic, transport gratuit sau bani pentru chirie
 • 2
  Moldovenii cu cetățenie română nu mai riscă să-și piardă buletinul, dacă nu locuiesc pe teritoriul României
 • 3
  Plătesc mai mult, dar consumă mai puțin. Factura pentru căldură la Parlament, ANRE și Curtea de Conturi sau cât costă încălzirea instituțiilor (INFOGRAFIC)
 • 4
  Pompierii, în zona fostei uzine Alfa din sectorul Buiucani al capitalei. UPDATE: Zona a fost verificată de angajații IGSU și nu s-a confirmat informația că ar fi avut loc un incendiu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.