Postul rusesc de televiziune Pervîi Kanal a realizat un reportaj amplu despre protestele organizate de Platforma DA. În una din secvențe este insinuat faptul că agricultorii scutură merele cu prăjina pentru a salva copacii.
„Mărfurile tradiționale moldovenești, cum ar fi vinul, conservele, fructele nu mai trebuie nimănui în Occident. Astfel, în ultimul an în Uniunea Europeană au fost exportate mai puțin de 2% din mere crescute în țară. În acest an, mulți fermieri au renunțat la livezi de mere, alții încearcă să salveze dacă nu recolta, atunci cel puțin copacii”, declară jurnalistul de la Pervîi Kanal.
El mai afirmă că agricultorii scutură cu prăjina merele pentru a salva copacii, fiindcă nu există forță de muncă și nici piețe de desfacere. „Dacă agricultorii vor avea noroc, merele scuturate de pe copaci vor fi vândute la fabricile de procesare. Sunt culese manual doar cantitățile de mere pentru care există cerere”, este de părere jurnalistul.
Agricultorii și președinții de asociații cu care am reușit să discutăm declară unanim că este vorba de o manipulare crasă. În reportaj a fost inversat procesul de culegere a merelor, care a avut loc în livada respectivă. În realitate la început au fost culese cele mai bune mere și aranjate în lăzi, pentru a le livra cumpărătorului. Fructele care rămân pe copaci sunt scuturate cu prăjina pentru a economisi timp. Mai apoi ele sunt transportate la fabricile de procesare.
Am discutat cu reprezentanții celor mai mari fabrici de procesare, care declară că nu sunt limitări în privința merelor care pot fi livrate. Astăzi fabrica de conserve Orhei-Vit primește merele cu 2,4 lei/kg, Alfa-Nistru cu 2,37 lei/kg, iar Natur Bravo cu 2,30 lei/kg. Acest preț este oferit pentru persoane juridice cu transportul din contul clientului.
În cazul persoanelor fizice, agricultorii din satul Rudi, raionul Soroca declară că intermediarii achiziționează merele, direct în sat, cu aproximativ 2 lei.
De remarcat că anul trecut după ce Federația Rusă a impus embargo pentru producătorii de mere din țara noastră, prețul de achiziție la fabricile de procesare a fost de 0,4-0,6 lei/kg.
Pentru merele de calitate superioară prețul este de câteva ori mai mare, față de cel oferit de fabricile de conserve.
„În acest an estimăm vânzări mai bune și prețuri mai mari la mere, comparativ cu anul precedent”, a declarat pentru AGORA Iurie Fală, directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct.
În prezent doar 17 întreprinderi au dreptul de a exporta mere în Federația Rusă. În mare parte acestea sunt din Găgăuzia și Transnistria.
În acest context mai poate fi remarcat faptul că pentru acest an se estimează o recoltă mai mică cu circa 40%, față de 2014.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
