
Cercetători americani studiază competențele interculturale și nivelul de inteligența culturală în Moldova
Pe parcursul anului 2015, în Moldova se desfășoară proiectul de cercetare Competențele interculturale și inteligența culturală în Moldova, care are scopul de a adapta Scala Inteligenței Culturale (CQS) în limba română, și de a măsura nivelul CQS în Moldova. Proiectul este coordonat de o echipă independentă de cercetători din SUA și Moldova, în frunte cu Dr. Richard Boyd Johnson, coordonator al programului doctoral în leadership organizațional la Universitatea Indiana Wesleyan din SUA. Colectarea de date în toate etapele cercetării are loc cu susținerea agenției Magenta Consulting.
・
Proiectul de cercetare este o replică a unui studiu similar organizat in Ucraina în 2012 - 2013.
Instrumentul utilizat pentru măsurarea competențelor interculturale reprezintă o modalitate validă de măsurare a abilităților unei persoane de a funcționa în diferite situații culturale. Scala inteligenței culturale conține 20 de itemi (afirmații) și măsoară 4 factori primari, care reprezintă capacități specifice de inteligență culturală: Motivație, Cunoștințe, Strategie, Acțiune.
Pentru a valida instrumentul pentru Republica Moldova, acesta a fost tradus si apoi discutat în cadrul a două focus grupuri organizate în mediul rural și urban. În luna mai instrumentul a fost testat pe un grup de studenți din Chișinău, iar în lunile septembrie - octombrie are loc măsurarea la nivel național.
Importanța unui astfel de studiu constă în aplicarea rezultatelor sale, care pot ajuta atât factorii de decizie în dezvoltarea unor politici sau programe, cât și sectorul privat, care într-un context tot mai global necesită resurse umane adaptabile la diferite situații culturale.
Inteligența culturală nu este un concept des întâlnit în discursurile și dezbaterile din Moldova. Însă aceasta este considerată de către cercetători (Ang & Van Dyne, 2008) un factor important atunci când vine vorba despre capacitatea persoanelor de a se adapta la situații interculturale, cât și în realizarea proiectelor și a activităților profesionale în contexte interculturale.
Inteligența culturală descrie capacitatea unui individ de a funcționa și de a se comporta eficient în contexte culturale diverse.