GRAFIC. Cum împart petroliștii piața din Moldova

GRAFIC. Cum împart petroliștii piața din Moldova
Foto: www.theguardian.com


Pe parcursul anului 2013, pe piața reglementată a produselor petroliere au activat în total 119 agenți economici, care au deținut 190 de licențe pentru diferite genuri de activitate reglementate. Dintre aceștia, 22 de agenți economici au deținut licențe pentru activitatea de import și comercializare cu ridicata a benzinei și motorinei și 11 - pentru activitatea de import și comercizalizare cu ridicata a gazului lichefiat, se arată într-un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei a fost efectuată de către 88 de titulari de licențe, inclusiv de 12 importatori ai benzinei și motorinei, care dețin licențe pentru activitatea de comercializare cu amănuntul a acestor produse. Benzina și motorina a fost comercializată prin intermediul a 610 stații de alimentare certificate.

Comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat a fost efectuată de către 69 de titulari de licențe, inclusiv nouă importatori cu dreptul de a comercializa cu amănuntul gazul lichefiat. Acesta a fost livrat prin intermediul a 420 de stații de alimentare certificate.

Potrivit datelor ANRE, licențe pentru toate genurile de activitate pe piața produselor petroliere au deținut trei companii: „Lukoil - Moldova” SRL, „Petrom Moldova” SA și „Rompetrol Moldova” SA.

Importul produselor petroliere

Volumul tuturor produselor petroliere importate în anul 2013 a crescut cu 10,9% față de volumul importat în 2012 și a constituit 640.843 tone. Cel mai mult a crescut importul motorinei cu 17,6%, gazul lichefiat importat a sporit cu 1,4%, iar benzina cu 0,4% față de anul 2012.

În graficul de mai jos este prezentată structura cantităților importate a produselor petroliere (pe tipuri), în evaluare din anul 2010.

 

În următoarele trei diagrame este prezentată structura importurilor produselor petroliere separat pentru benzină, motorină și gaz lichefiat, cu indicarea cotelor procentuale de participare ale fiecărui importator.

Doar două companii ce dețin cote majore pe piață și-au majorat volumele de import a benzinei față de anul precedent, acestea fiind: „Rompetrol Moldova” SA cu 32% și „Lukoil-Moldova” SRL cu 1,5%. De asemenea, companiile cu cote mai puțin semnificative pe piață și-au sporit volumul de import „Andezit” SRL de 3,5 ori, „Energo Petrol” SRL cu 66,2% și „Beruf Auro” SRL cu 48,4%.

În anul 2013, patru companii nu și-au exercitat dreptul de import a benzinei atribuit prin licență. Tot în această perioadă pe piața produselor petroliere au fost acordate licențe la activitatea de import și comercializare cu ridicata a benzinei și motorinei pentru două companii noi: „Dies Tehnologie” SRL care a importat un volum de benzină cu cota de piață de 0,4% li compania „Vitla-Petrol” SRL cu 0,1% din totalul benzinei.

 

Prețurile de import

Prețurile medii lunare de import a benzinei, motorinei și gazului lichefiat, se reflectă în următoarele diagrame, exprimate în USD/tona și lei/tona, pe parcursul anului 2013:

Prețul mediu anual de import al benzinei a fost de 1.030 USD/tona și s-a micșorat față de anul precedent cu 58 USD, sau cu 5,3%. Cel mai mare preț mediu lunar de import a fost înregistrat în luna februarie, fiind de 1.120 USD/tona, iar cel mai mic, în luna noiembrie - 979 USD/tona.

 

La motorină, prețul mediu de import pentru anul 2013 a fost de 985 USD/tona și s-a micșorat față de anul 2012 cu 40 USD sau cu 3,9%. Cel mai mare preț de import al motorinei a fost înregistart în luna februarie 1.042 USD, iar cel mai mic a fost în luna mai și a constituit 936 USD/tona.

Pentru perioada anului 2013, prețul mediu de import al gazului lichefiat a fost de 752 USD/tona, înregistrând o diminuare cu 78,7 USD/tona sau 9,5% în raport cu anul precedent.

(grafic) Câte tone de benzină, gaz lichefiat și motorină se consumă zilnic în Moldova‏

Benzina a fost importată preponderent din România – 72,4%, Austria – 13,3% şi Bulgaria – 7,1%. Motorina a fost importată în proporție de 60,5% din România, 17,2% - din Federația Rusă și 10,5% din Belarus. Cel mai mult gaz lichefiat s-a importat din Kazahstan - 45,3%, Federația Rusă - 38,5%, Belarus – 8,6%.

 Sursa grafice: ANRE

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți

Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți

Capitală: Circa 200 de elevi s-au infectat cu COVID-19, iar 136 de clase sunt în carantină

Capitală: Circa 200 de elevi s-au infectat cu COVID-19, iar 136 de clase sunt în carantină

Reabilitarea drumului M3 Chișinău – Giurgiulești, întârziată de birocrație și unele prevderi legale

Reabilitarea drumului M3 Chișinău – Giurgiulești, întârziată de birocrație și unele prevderi legale

Advertoriale
Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Ofertă specială pentru IMM-uri: până la 1 milion de lei fără gaj, cu decizie preliminară în maxim 1 zi

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin
 • 4
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.