Acţiunile de protest de la Chişinău organizate de platforma civică Dreptate şi Adevăr (DA) au devenit subiectul emisiunii „Pravo Golosa” de la postul rus de televiziune TVCenter. La întrebarea, „protestele de la Chișinău - o revoluție color organizată de Occident, sau oamenii într-adevăr au obosit de corupție, oligarhi și sărăcie?” au încercat să răspundă mai mulți politicieni și analiști politici din Rusia și din Republica Moldova, transmite Agora.
Politolog rus: Clasa politică moldovenească acționează ca o corporație comercială
Expertul de la Fundația Anatol Sobchak, Serghei Stankevici, este de părere că în martie 2016 vor avea loc alegeri anticipate, conform solicitărilor protestatarilor.
„Din păcate, drapelele forțelor pro-europene și pro-ruse din Republica Moldova nu înseamnă că oamenii care stau sub ele pledează pentru UE, sau pentru Federația Rusă. Ei pot în orice moment să le schimbe. Din păcate, în politica moldovenească nu există forțe politice care ar sta ferm pe pozițiile sale ideologice. Și cel mai oribil lucru, nu s-a creat încă o clasă politică responsabilă din punct de vedere civic”, delară Serghei Stankevici.
Potrivit acestuia, „clasa politică moldovenească acționează ca o corporație comercială, care poate să-și schimbe drapelele, să-și schimbe proiectele, pentru care guvernarea este o afacere din care se poate scoate un profit cât mai mare”.
„Moldova trebuie să aleagă așa un curs pro-european care va demonstra că se poate de conlucrat și cu Federația Rusă”, a conchis expertul rus.
Deputat rus: Protestele de la Chișinău seamănă cu o revoluție colorată
Membru al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Alexei Juravlev este de părere că scenariul protestelor din Chișinău se aseamănă cu cel al tuturor revoluțiilor colorate.
„Mai întâi, ei pun în față lozinci economice, iar în realitate în spate stă radicalismul politic. Ei își acoperă acțiunile cu Uniunea Europeană, cu declarații integraționiste, despre necesitatea desfășurării reformelor, etc. În realitate în spatele acestor acțiuni stă cunoscutul actor politic, la care toți protestatarii merg să se consulte, este vorba de Ambasada Statelor Unite ale Americii”, a spus Juravlev.
Potrivit acestuia, „în cazul în care autoritățile fac concesii, cum ar fi demisia blocului coercitiv, inclusiv a Procurorului General, asta va crea panică în rândurile cabinetului de miniștri și Guvernul va trece de partea protestatarilor.
Dacă acest scenariu nu se va întâmpla, vor începe dezordini în masă”.
„Autoritățile au doar o ieșire din situație, să reacționeze dur. La prima încălcare a legii să-i închidă după gratii pe acei care au făcut-o. Însă, nici Ianukovici având toate posibilitățile nu a putut să o facă. Nu mai vorbim de autoritățile actuale a Republicii Moldova. Ele sunt foarte slabe”, a conchis Juravlev.
Expert rus: În urma alegerilor anticipate, actuala alianță pro-europeană va rezista
Expert de la Institutul Politicilor Externe „E. Gaidar”, Serghei Javoronkov, consideră că în urma alegerilor anticipate, chiar și cu unele schimbări actuala alianță pro-europeană va rezista.
„Eu nu aș supraaprecia nepopularitatea autorităților moldovenești. Alegerile parlamentare în Republica Moldova au avut loc anul trecut și ele au adus la guvernare actuala alianță.
Totodată, Partidul Socialiștilor pro-Putin a acumulat doar 20 la sută, iar Partidul Comuniștilor care vorbește despre cooperarea cu Rusia - 17%. În urma alegerilor la primăria Chișinău, 52% a acumulat Dorin Chirtoacă. Unde sunt acești susținători virtuali ai lui Putin? În urma alegerilor anticipate, actuala alianță pro-europeană va rezista. Posibil cu unele schimbări”, a spus Javoronkov.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
