Produsul intern brut a crescut cu 2,5% în trimestrul II

Produsul intern brut a crescut cu 2,5% în trimestrul II
Foto: www.reporterntv.ro

În ciuda situației economice dificile din țara noastră, precum și a conjuncturii regionale și internaționale defavorabile, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 2,5% în trimestrul doi a acestui an, față de aceeași perioadă din 2014.

În trimestrul II 2015, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,5% faţă de trimestrul II 2014 pe seria brută şi cu 2,9% pe seria ajustată sezonier; faţă de  trimestrul I 2015 PIB a crescut cu 0,2%, pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
Valoarea adăugată brută pe economie (VAB) s-a majorat, în trimestrul II 2015, cu 2,7% în raport cu perioada respectivă a anului anterior, contribuind la formarea şi creşterea PIB cu 84,0% şi 2,2% respectiv.

La creşterea PIB, în trimestrul II 2015 faţă de trimestrul II 2014 au contribuit, practic, toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:

• Intermedieri financiare şi asigurări (+0,8%), cu o pondere de 7,0% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 14,5%;
• Industria extractivă; industria prelucrătoare (+0,6%) cu o pondere de 13,3% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 4,4%;
• Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB şi o creştere a VAB cu 2,9%;
•  Tranzacţii imobiliare; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,3%), cu o pondere de 8,5% la formarea PIB şi o creştere a VAB cu 3,8%.

Agricultura, silvicultura, pescuitul, informaţii şi comunicaţii; activităţi culturale şi de agrement; alte activităţi de servicii; activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu au influenţat creşterea PIB cu câte 0,2%, contribuind la formarea PIB cu 7,2%, 5,3% şi 2,4% respectiv. VAB produsă în activităţile menţionate s-a majorat cu 2,7%, 4,2% şi 6,9% respectiv.

Administraţia publică şi apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţa socială au fost activităţile care au influenţat negativ (-0,1%) indicele volumului fizic al PIB,  înregistrând o diminuare a VAB cu 0,7% .

Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul public naţional s-a majorat cu 0,3% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la formarea PIB cu 16,2%.
Din punct de vedere al utilizării PIB creşterea s-a datorat:

• Exporturilor de bunuri şi servicii cu o contribuţie de +1,8%, consecinţă a creşterii cu 4,1% a volumului său;
• Consumului final al gospodăriilor populaţiei, cu o contribuţie la formarea şi creşterea PIB cu 88,2% şi  0,2% respectiv.

Ca urmare a scăderii volumului importurilor de bunuri şi servicii (cu 4,4%), formării brute de capital fix (cu 1,5%) şi a consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (cu 0,4%) acestea au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-3,7%, -0,4% şi -0,1% respectiv).

În semestrul I 2015 PIB a constituit în valoare nominală 52 950 mil. lei, preţuri curente de piaţă, fiind în creştere - în termeni reali - cu 3,6% faţă de semestrul I 2014 (anexa 2).
La creşterea PIB, în semestrul I 2015 faţă de semestrul I 2014 au contribuit:
• VAB (+3,2%) cu o pondere de 83,9% la formarea PIB şi o majorare a volumului cu 3,8%;
• Impozitele pe produse (+0,3%) cu o pondere la formarea PIB de 16,4% şi o majorare a volumului cu 1,8%;
• Exporturile de bunuri şi servicii (+2,4%) şi formarea brută de capital fix (+0,6%), consecinţă a creşterii volumelor cu 5,1% şi 2,5% respectiv.

Ca urmare a scăderii volumului importurilor de bunuri şi servicii (cu 1,8%) şi a consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (cu 0,7%) acestea au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-1,5% şi -0,2% respectiv).

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

Comisia de anchetă din Rusia va interoga militarii ucraineni evacuați din Azovstal

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina

SUA lansează un program pentru descoperirea şi dovedirea crimelor de război comise în Ucraina

Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei

Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei

Advertoriale
Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Ce face copilul tău vara? Oferă-i activități utile și distractive cu Oratorica!

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

Un nou curs de educație financiară va fi digitalizat în cadrul campaniei naționale „Generația Inteligenței Financiare”

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

EU Tech Days în Cahul, în contextul celebrării Zilei Europei (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Zdob și Zdub și Frații Advahov au revenit acasă. Primele declarații făcute pe peronul Gării Feroviare
 • 2
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • 3
  Unde s-ar putea organiza ediția 2023 a Eurovision, dacă războiul din Ucraina continuă
 • 4
  SINTEZĂ | Ce se coace la Moscova în timp ce alte țări vor să adere la NATO, cum războiul a închis jumătate din afacerile ucrainești și când ne paște o criză de grâne
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.