Produsul intern brut a crescut cu 2,5% în trimestrul II

Produsul intern brut a crescut cu 2,5% în trimestrul II
Foto: www.reporterntv.ro


În ciuda situației economice dificile din țara noastră, precum și a conjuncturii regionale și internaționale defavorabile, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 2,5% în trimestrul doi a acestui an, față de aceeași perioadă din 2014.

În trimestrul II 2015, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,5% faţă de trimestrul II 2014 pe seria brută şi cu 2,9% pe seria ajustată sezonier; faţă de  trimestrul I 2015 PIB a crescut cu 0,2%, pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
Valoarea adăugată brută pe economie (VAB) s-a majorat, în trimestrul II 2015, cu 2,7% în raport cu perioada respectivă a anului anterior, contribuind la formarea şi creşterea PIB cu 84,0% şi 2,2% respectiv.

La creşterea PIB, în trimestrul II 2015 faţă de trimestrul II 2014 au contribuit, practic, toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:

• Intermedieri financiare şi asigurări (+0,8%), cu o pondere de 7,0% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 14,5%;
• Industria extractivă; industria prelucrătoare (+0,6%) cu o pondere de 13,3% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 4,4%;
• Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB şi o creştere a VAB cu 2,9%;
•  Tranzacţii imobiliare; activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,3%), cu o pondere de 8,5% la formarea PIB şi o creştere a VAB cu 3,8%.

Agricultura, silvicultura, pescuitul, informaţii şi comunicaţii; activităţi culturale şi de agrement; alte activităţi de servicii; activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic; activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu au influenţat creşterea PIB cu câte 0,2%, contribuind la formarea PIB cu 7,2%, 5,3% şi 2,4% respectiv. VAB produsă în activităţile menţionate s-a majorat cu 2,7%, 4,2% şi 6,9% respectiv.

Administraţia publică şi apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţa socială au fost activităţile care au influenţat negativ (-0,1%) indicele volumului fizic al PIB,  înregistrând o diminuare a VAB cu 0,7% .

Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul public naţional s-a majorat cu 0,3% în raport cu perioada similară a anului anterior, contribuind la formarea PIB cu 16,2%.
Din punct de vedere al utilizării PIB creşterea s-a datorat:

• Exporturilor de bunuri şi servicii cu o contribuţie de +1,8%, consecinţă a creşterii cu 4,1% a volumului său;
• Consumului final al gospodăriilor populaţiei, cu o contribuţie la formarea şi creşterea PIB cu 88,2% şi  0,2% respectiv.

Ca urmare a scăderii volumului importurilor de bunuri şi servicii (cu 4,4%), formării brute de capital fix (cu 1,5%) şi a consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (cu 0,4%) acestea au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-3,7%, -0,4% şi -0,1% respectiv).

În semestrul I 2015 PIB a constituit în valoare nominală 52 950 mil. lei, preţuri curente de piaţă, fiind în creştere - în termeni reali - cu 3,6% faţă de semestrul I 2014 (anexa 2).
La creşterea PIB, în semestrul I 2015 faţă de semestrul I 2014 au contribuit:
• VAB (+3,2%) cu o pondere de 83,9% la formarea PIB şi o majorare a volumului cu 3,8%;
• Impozitele pe produse (+0,3%) cu o pondere la formarea PIB de 16,4% şi o majorare a volumului cu 1,8%;
• Exporturile de bunuri şi servicii (+2,4%) şi formarea brută de capital fix (+0,6%), consecinţă a creşterii volumelor cu 5,1% şi 2,5% respectiv.

Ca urmare a scăderii volumului importurilor de bunuri şi servicii (cu 1,8%) şi a consumului final al administraţiei publice şi instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (cu 0,7%) acestea au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-1,5% şi -0,2% respectiv).

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.