Tutun-CTC: Mai avem tutun în depozite pentru 3-4 ani

Tutun-CTC: Mai avem tutun în depozite pentru 3-4 ani

În prima jumătatea a anului curent fabricarea produselor din tutun din țara noastră s-a redus cu 56%, în timp ce importurile au crescut cu 15%. În aceste condiții cel mai mare producător de țigări declară că are depozitul plin cu materie primă, achiziționată în anii precedenți.

În perioada ianuarie-iunie 2015 industria produselor din tutun a arătat cele mai proaste rezultate (-56%), în ciuda faptului că per total industria a fost în creștere cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Indicii producţiei industriale în ianuarie-iulie 2015

...

Publicitate

„Scăderea producției de tutun este condiționată de seceta din acest an. De asemenea constat dezinteresul din partea Combinatului de Tutun din Chișinău de a achiziționa materia primă autohtonă. Astfel, producătorii locali încearcă să vândă tutunul în alte țări”, a declarat pentru AGORA Serafim Terenti liderul Asociaţiei Procesatorilor de Tutun.Ion Voluța Director Comercial al Tutun-CTC ne spune că în această ramură există un trend de scădere a în ultimii ani. „Noi am achiziționat cantități mari de tutun încă în 2012. În prezent avem în depozite aproximativ 400 de tone achiziționate de la producătorii autohtoni. Această cantitate va fi suficientă pentru 3-4 ani, ținând cont de nivelul actual de producere . Astfel, nu are sens să facem noi achiziții de tutun.” , declară directorul comercial Tutun-CTC.Potrivit datelor sttistice, exporturile de produse din tutun în perioada Ianuarie-iulie 2015 au înregistrat o scădere de 27.2%, cu o valoare totală de 6,4 milioane de dolari, iar importurile s-au majorat cu 15,7%, care au însumat 34,3 milioane de dolari.Fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță a declarat anterior că „ceea ce vedem pe piață este de fapt ultimul element al sfârșitului „Tutun CTC”, când pe cutia de țigări se anunță un preț de 23 de lei în cazul produselor de import, iar în rețeaua de comerț cu amănuntul se vinde cu 14 lei. Este inexplicabil, pentru că este vorba de concurență neloială, este în detrimentul „Tutun CTC”, a producătorului nostru. În al doilea rând este în detrimentul bugetului, pentru că același TVA și acciz se calculează nu de la 23 de lei ci de la 14 lei. Respectiv mai puțini bani la buget. Observăm că în 2014 încasări la buget din comercializarea țigărilor - sume mai mici decât au fost prevăzute inițial. De ce?”, se întreabă Negruță.Acesta consideră că motivul este că „se aplică astfel de practici de eliminare a concurenței și evitarea obligațiunilor fiscale așa cum scrie în lege. Ori legea spune foarte clar că prețul inscripționat pe pachet trebuie să corespundă cu prețul de comercializare”, a precizat ex-ministrul.Fostul director al Tutun-CTC, Ala Sîrbu a declarat că întreprinderea ar putea să intre în faliment pe parcursul acestui an.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal