Institutul de Reforme și Politici Europene a organizat o conferință de presă pe tema anticorupție la care l-au invitat pe procurorul șef-adjunct al DNA, Nistor Călin și expertul judecătorul Cristi Danileț. Aceștia au explicat procurorilor și magistraților moldoveni cum trebuie făcută reforma în justiție și ce are de învățat Moldova la acest capitol.
Potrivit experților, după reforma justiției în România, de acum 10 ani, încrederea populației în justiția română s-a dublat. „Asta se reflectă și printr-un număr mare de sesizări pe care lumea le face procurorilor. Pentru a ajunge la aceste rezultate, au trebuit eforturi mari. Am avut o presiune din partea UE și una națională, din partea cetățenilor și a presei care au vrut un efect mai mare în combaterea corupției. Am avut nevoie de susținerea politică. Un rol important au avut și judecătorii și procurori, pentru că reforma se face nu doar de sus în jos ci și de jos în sus. Au ajuns în funcție oameni tineri, bine pregătiți, au ajuns să instrumenteze dosare fără să se uite dacă e implicat un om simplu sau un politician”, a declarat expert în anticorupție judiciară, Cristi Danileț.
Totodată, șeful -adjunct al DNA, Nistor Călin, a mai adăugat că „nu există o formulă magică pentru combaterea corupției”. „Niciodată politicienii nu vor susține în totalitate o activitate anticorupție eficientă. Chiar și politicienii români, dacă ar fi știut ce acțiuni întreprinde acum DNA, nu ar fi înființat o astfel de structură”, a spus Călin.
Experții au subliniat că pentru o activitate eficientă anticorupție, justiția trebuie să fie independentă și responsabilă, iar pentru asta trebuie depolitizată. „Un sistem subordonat în totalitate nu este un sistem independent. Procurorii trebuie să știe că, atunci când instrumentează dosare, nu le se va întâmpla nimic”, a declarat Danileț,
Potrivit vorbitorilor de la seminar, DNA a trimis la pușcărie, în 2014, 1300 de inculpați, iar rata condamnărilor este de peste 90%. 195 de procurori la DNA moment.