Achizițiile publice vor fi monitorizate pentru a combate fraudele și corupția

Achizițiile publice vor fi monitorizate pentru a combate fraudele și corupția

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, precum și Centrul de Investigații Jurnalistice au lansat campania „Banii Publici sunt și Banii Mei!”, care prevede monitorizarea a cel puțin 30 de autorități publice pentru a spori eficiența și transparența procesului de achiziții publice, precum și prevenirea fraudelor.

Astăzi a fost lansată campaniei „Banii Publici sunt și Banii Mei!”, care este finanțată de UE și are ca scop combaterea fenomenului corupției în procesul achizițiilor publice.

„Cetățenii oricărei țări nu doresc ca banii publici să fie irosiți și solicită o transparență în cheltuirea acestora. Achizițiile publice reprezintă un mare interes pentru anumite grupuri de interese și un risc pentru corupție. Fraudele în cadrul achizițiilor publice există nu doar în Moldova, ci sunt răspândite în toată lumea. Scopul campaniei „Banii Publici sunt și Banii Mei!”, care este finanțată de UE, este fortificarea monitorizării modului în care sunt utilizați banii publici. Corupția este cel mai mare obstacol în dezvoltarea și stabilitatea economică. Astfel acest fenomen trebuie combătut. Media și societatea civilă au un rol important în combaterea corupției, mai ales în țările unde instituțiile statului nu sunt interesate în identificarea actelor de corupție. UE va continua sprijinul autorităților și a societății civile în combaterea corupției, a declarat Wicher Slagter, șeful Secție Politică și Economie a Delegației UE în Republica Moldova. În proiectul „Banii Publici sunt și Banii Mei!”este combinată activitatea jurnaliștilor de investigație și al societății civile, pentru a obține un impact cât mai mare al campaniei inițiate.

„Noi am efectuat un studiu cu privire la problematica achizițiilor publice în R. Moldova. Concluzia a fost că o parte din probleme sunt la Agenția Achizițiilor Publice, dar cea mai mare parte a este la autoritățile contractante. Este vorba de incompetență, neatenție, lipsă de personal calificat și alte motive care duc la achiziții ineficiente și fraude în achiziții. Acest studiu a servit drept motiv al lansării unui proiect care ar observa întreg procesul de achiziții publice”, afirmă Olesea Stamati, președintele Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Campania „Banii Publici sunt și Banii Mei!”, este implementată de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, precum și Centrul de Investigații Jurnalistice. De asemeni, au fost incluse mai multe ONG-uri din țară. Proiectul a început la 1 aprilie 2015 și va finisa la 31 martie 2017. Obiectivele sunt sporirea spiritului civic al societății civile locale în monitorizarea cheltuielilor publice, sporirea eficienței și transparenței procesului de achiziții publice, sporirea gradului de informare a cetățenilor privitor la achizițiile publice.

În cadrul proiectului este prevăzută monitorizarea activității de achiziții publice la 30 de autorități contractante

„Vor fi monitorizate 30 de autorități contractante, dintre care 20 din afara Chișinăului, precum și realizarea a 55 de investigații jurnalistice pe cazurile de fraudare în cadrul achizițiilor publice”, remarcă Olesea Stamati.

„Această campanie este o continuare a activității Centrului de Investigații Jurnalistice, fiindcă subiectele legate de banii publici au fost în atenția noastră în toți 10 ani de activitate. În ultimii doi ani am început să facem mai multe investigații ale achizițiilor publice , pentru că anterior era mult mai greu să le documentăm și era mai puțină informație deschisă”, a declarat directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.