Veniturile populaţiei rămân a fi mai mici față de cheltuieli

Veniturile populaţiei rămân a fi mai mici față de cheltuieli
Foto: www.wisegeek.com


Veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună aproape 2000 de lei, fiind în creștere cu 13,7%, în timp ce cheltuielile medii lunare de consum au constituit 2075 lei.

În trimestrul II 2015 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1997,1 lei, fiind în creştere cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. În termeni reali veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 5,3%, potrivit datelor Biroul Naţional de Statistică.

Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 43,4% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în creştere faţă de trimestrul II 2014 cu 0,4 %.

În trimestrul II 2015 prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 19,9% sau cu 1,1 % mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 16% din veniturile populaţiei, din care 9,3% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,7% - veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 16,3% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 0,9 puncte procentuale mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,3% faţă de 10% în cazul populaţiei din mediul urban. Totodată, pentru populaţia din mediul rural este caracteristică o pondere mai mare a prestaţiilor sociale, contribuţia acestora fiind 21,5% comparativ cu 18,5% în mediul urban.

În structura veniturilor disponibile ale populaţiei, predominante sunt veniturile băneşti - 90,1%, iar celor în natură le revine 9,9%. În termeni absoluţi, valoarea veniturilor băneşti a însumat 1799,5 lei lunar în medie pe o persoană, iar cele în natură - 197,6 lei. Veniturile băneşti constituie 96,1% din veniturile populaţiei din mediul urban, iar în mediul rural ponderea acestora este de 83,5%.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II 2015 au constituit în medie pe o persoană 2075,6 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 14,8%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 6,3% mai mult comparativ cu trimestrul II 2014.

Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar - 41,9% (44,9% în trimestrul II 2014). Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,9% din cheltuielile totale de consum (- 0,4 p.p. faţă de trimestrul II 2014), iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte - 11% (+ 0,7 p.p). Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate (6,3% faţă de 5,5% în trimestrul II 2014), transport (4,7% faţă de 4,4%), comunicaţii - 4,5% (nivelul anului precedent), dotarea locuinţei (4% faţă de 3,2%), învățământ (0,6% faţă de 0,9%) etc.

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 2531,1 lei lunar pe o persoană, respectiv cu 809,6 lei sau de 1,5 ori mai mult faţă de mediul rural.

În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populaţia a alocat 39,3% din cheltuielile lunare de consum (42,6% în trimestrul II 2014), iar în rural - 45% (47,4%). Populaţia urbană a cheltuit mai mult pentru întreţinerea locuinţei (18,3% faţă de 17,4 % în mediul rural), transport (5,2% faţă de 4,2%), servicii de comunicaţii (5% faţă de 4%), pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (3,5% faţă de 0,3%), servicii de agrement (1,6% faţă de 0,4%) şi învățământ (0,7% faţă de 0,5%). Totodată, populaţia rurală a cheltuit mai mult pentru îmbrăcăminte, încălţăminte (11,5% faţă de 10,6% în mediul urban), sănătate (6,6% faţă de 6%) şi dotarea locuinţei (4,6% faţă de 3,5%).

În structura cheltuielilor totale de consum ale populaţiei predomină cheltuielile băneşti - 90,6%, celor în natură le revine respectiv 9,4%. În gospodăriile urbane cheltuielile în natură constituie 3,7% din total cheltuieli de consum, de regulă acestea fiind cazurile consumului de produse alimentare primite gratis din afara gospodăriei (rude, ajutor material, etc.). În cazul gospodăriilor rurale cheltuielile în natură reprezintă consumul produselor alimentare din gospodăria auxiliară şi care constituie 16% din total cheltuieli de consum.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Socialistul Vasile Bolea îl acuză pe deputatul PAS Oleg Calmațui de contrabandă cu țigări. Calmațui: Mi-am procurat două blocuri și le-am abandonat benevol

Socialistul Vasile Bolea îl acuză pe deputatul PAS Oleg Calmațui de contrabandă cu țigări. Calmațui: Mi-am procurat două blocuri și le-am abandonat benevol

Inspectoratul de Poliție Briceni are un nou șef interimar

Inspectoratul de Poliție Briceni are un nou șef interimar

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va fi dotat cu echipament medical, donat de Japonia

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va fi dotat cu echipament medical, donat de Japonia

Advertoriale
Echipa de fotbal MAIB a câștigat Cupa Anuală de Fotbal Hospice Angelus Moldova (FOTO)

Echipa de fotbal MAIB a câștigat Cupa Anuală de Fotbal Hospice Angelus Moldova (FOTO)

Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Implică-te eficient în educația copilului tău - vino la prima Conferinţă de Parenting din acest sezon!

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum înțeleg copiii finanțele și gestionarea lor (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, îl atacă în judecată pe Veaceslav Platon pentru „apărarea onoarei și demnității”
 • 2
  Ceban îi dă replica ministrului Culturii: „Terminați să vă ocupați de toate prostiile și aveți minim de respect față de actori”
 • 3
  Ce s-ar întâmpla dacă Tiraspolul chiar și-ar asuma datoria de 7 miliarde de dolari la gaz? Opinia experților în energetică
 • 4
  Procurorii anticorupție ar fi renunțat la învinuirile în cazul pretorei sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.