Veniturile populaţiei rămân a fi mai mici față de cheltuieli

Veniturile populaţiei rămân a fi mai mici față de cheltuieli
Foto: www.wisegeek.com

Veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună aproape 2000 de lei, fiind în creștere cu 13,7%, în timp ce cheltuielile medii lunare de consum au constituit 2075 lei.

În trimestrul II 2015 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 1997,1 lei, fiind în creştere cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. În termeni reali veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 5,3%, potrivit datelor Biroul Naţional de Statistică.

Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 43,4% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în creştere faţă de trimestrul II 2014 cu 0,4 %.

În trimestrul II 2015 prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 19,9% sau cu 1,1 % mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 16% din veniturile populaţiei, din care 9,3% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,7% - veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 16,3% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 0,9 puncte procentuale mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,3% faţă de 10% în cazul populaţiei din mediul urban. Totodată, pentru populaţia din mediul rural este caracteristică o pondere mai mare a prestaţiilor sociale, contribuţia acestora fiind 21,5% comparativ cu 18,5% în mediul urban.

În structura veniturilor disponibile ale populaţiei, predominante sunt veniturile băneşti - 90,1%, iar celor în natură le revine 9,9%. În termeni absoluţi, valoarea veniturilor băneşti a însumat 1799,5 lei lunar în medie pe o persoană, iar cele în natură - 197,6 lei. Veniturile băneşti constituie 96,1% din veniturile populaţiei din mediul urban, iar în mediul rural ponderea acestora este de 83,5%.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II 2015 au constituit în medie pe o persoană 2075,6 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 14,8%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 6,3% mai mult comparativ cu trimestrul II 2014.

Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar - 41,9% (44,9% în trimestrul II 2014). Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,9% din cheltuielile totale de consum (- 0,4 p.p. faţă de trimestrul II 2014), iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte - 11% (+ 0,7 p.p). Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate (6,3% faţă de 5,5% în trimestrul II 2014), transport (4,7% faţă de 4,4%), comunicaţii - 4,5% (nivelul anului precedent), dotarea locuinţei (4% faţă de 3,2%), învățământ (0,6% faţă de 0,9%) etc.

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 2531,1 lei lunar pe o persoană, respectiv cu 809,6 lei sau de 1,5 ori mai mult faţă de mediul rural.

În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populaţia a alocat 39,3% din cheltuielile lunare de consum (42,6% în trimestrul II 2014), iar în rural - 45% (47,4%). Populaţia urbană a cheltuit mai mult pentru întreţinerea locuinţei (18,3% faţă de 17,4 % în mediul rural), transport (5,2% faţă de 4,2%), servicii de comunicaţii (5% faţă de 4%), pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (3,5% faţă de 0,3%), servicii de agrement (1,6% faţă de 0,4%) şi învățământ (0,7% faţă de 0,5%). Totodată, populaţia rurală a cheltuit mai mult pentru îmbrăcăminte, încălţăminte (11,5% faţă de 10,6% în mediul urban), sănătate (6,6% faţă de 6%) şi dotarea locuinţei (4,6% faţă de 3,5%).

În structura cheltuielilor totale de consum ale populaţiei predomină cheltuielile băneşti - 90,6%, celor în natură le revine respectiv 9,4%. În gospodăriile urbane cheltuielile în natură constituie 3,7% din total cheltuieli de consum, de regulă acestea fiind cazurile consumului de produse alimentare primite gratis din afara gospodăriei (rude, ajutor material, etc.). În cazul gospodăriilor rurale cheltuielile în natură reprezintă consumul produselor alimentare din gospodăria auxiliară şi care constituie 16% din total cheltuieli de consum.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter. Miliardarul e acuzat că ar fi manipulat piața

Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter. Miliardarul e acuzat că ar fi manipulat piața

O fostă profesoară de istorie a devenit prima femeie care conduce o unitate de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei

O fostă profesoară de istorie a devenit prima femeie care conduce o unitate de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei

Valentin Lastavețchi, magistrat al Judecătoriei Chișinău, s-a stins din viață

Valentin Lastavețchi, magistrat al Judecătoriei Chișinău, s-a stins din viață

Advertoriale
Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)
 • 2
  Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
 • 3
  Zeci de tiruri formează de mai multe săptămâni cozi kilometrice la Vama Leușeni. Care este explicația
 • 4
  Procurorii cer mandate de arest pe 22 din cei 24 reținuți în dosarul tranzacțiilor suspecte pe piața Forex
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.