Victor Parlicov: Parlamentul trebuia de mult timp să abroge „amendamentul Furdui”

Victor Parlicov: Parlamentul trebuia de mult timp să abroge „amendamentul Furdui”

Guvernul a dat un aviz pozitiv abrogării „amendamentul Furdui”. Această modificare ar permite reducerea tarifelor pentru gazele naturale livrate consumatorilor casnici. Victor Parlicov afirmă ca avizul Guvernului nu era necesar în acest caz. Iar Parlamentul trebuia de mult timp să abroge acest amendament.

În 2014, Parlamentul a modificat Legea cu privire la gaze naturale. Este vorba de „amendamentul Furdui”, care în opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, a pus capăt reglementării serviciului de tranzit al gazelor naturale. „Pe moment, nici ANRE, nici Guvernul şi nici Parlamentul nu reglementează partea de tranzit, aceasta rămâne la discreţia unei înţelegeri comerciale bilaterale dintre Moldovagaz sau Moldtransgaz și Gazprom”, a declarat Parlicov.

https://agora.md/videoframe/1113/620

Publicitate

„Într-un proiect precedent din 2014 s-au inclus și anumite cheltuieli de tranzit internațional al gazelor naturale care se includeau în tarif (pentru consumatorii casnici). Acum această situație este anulată. Ceea ce înseamnă tranzit internațional nu poate să se regăsească în tariful pe care îl plătesc cetățenii Republicii Moldova. Nu ar trebui să așteptăm miracole de la această modificare. Ea a contribuit la majorarea stabilită la sfârșit de iunie într-o măsură nesemnificativă. Eu sper că după auditul internațional care trebuie să fie făcut la Moldovagaz, ANRE va lua o nouă decizie să se ia în calcul faptul că cheltuielile pentru tranzit internațional nu pot fi incluse în tarif.” a declarat după ședința Guvernului, Valeriu Streleț.

Autorul proiectului de lege respectiv, deputatul Ștefan Creangă, afirmă că „amendamentul Furdui” contravine principiilor stabilite în Directiva UE 2003/55/CE cu privire la piaţa internă de gaze, conform căreia accesul la reţeaua de transport a gazelor, inclusiv la interconectări, pentru transportul fluxurilor transfrontaliere este reglementat, dar nu negociat”, este de părere deputatul

Fostul director ANRE, Vicror Parlicov declară „că avizul Guvernului nu este necesar. Pe mine mă miră faptul că Parlamentul nu a anulat acest amendament mai înainte, luând în considerație situația de pe piața energetică din țara noastră și majorarea tarifelor pentru consumatorii finali”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal