„Pentru nimeni nu este secret că Filat este obsedat de imaginea și reputația sa și este gata să cheltuiască orice bani pentru a le lustrui, pe cât este de posibil să o faci în situația lui. Pentru această misiune imposibilă, Filat a angajat doi consilieri de peste hotare: americana Mc Kew Molly Kathleen și englezul Adrian McMenamin. Acești specialiști au recomandări impunătoare și onorarii mari, iar serviciile lor costă câteva sute de mii de dolari. Voi dovedi că Filat nu doar a cheltuit milioane de bani furați de la BEM pentru imaginea sa, ci și a impus instituțiile statale din subordinea PLDM să închidă ochii asupra consultanților”, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Usatîi, „compania de consulting pregătea o vizită a lui Filat în SUA, organizându-i întâlniri cu politicieni faimoși și publicații americane de top”. „Adică, din banii contribuabililor BEM, din care se achitau consultanții, erau organizate și întâlniri la nivel înalt. Cel mai mare cinism se ascunde în faptul că această listă cuprindea și nume mari precum Victoria Nuland și John McCain”, afirmă Usatîi. 

Usatîi a scris că Adrian McMenamin este consultantul politic al fostului premier britanic Tony Blair. „Acesta a primit de la Filat, prin intermediul câtorva conturi offshore, un onorariu de 239.200 de dolari. Despre activitatea Mc Kew Molly Kathleen Ambasada SUA din Moldova nici nu bănuia. Aceasta este cercetată în România, figurând în dosarul despre operațiunile dubioase ale firmei lui Filat în Iași - Kapital Invest. Ea a putut să ia banii cash, întrucât trăiește în Chișinău de mai bine de doi ani. Cu toate acestea, ea a primit viză de reședință doar pe data de 20.08.2015. Până atunci, ea s-a aflat pe teritoriul țării ilegal. Conform datelor mele personale, ea trecea granița ilegal fără a fi verificată de vameși și o făcea doar prin Aeroportul Internațional Chișinău. Șefii de tură erau anunțați din timp de domnul Purice ca doamnei să-i fie asigurată intrarea în țară fără controale”, a scris Renato Usatîi. 

Potrivit lui Usatîi, Filat a contribuit și la legalizarea traiului acesteia în Moldova. El afirmă că Mc Kew Molly Kathleen a lucrat, între 2012 și 2013, pentru Mihail Saakașvili. „Se face clar de ce aceasta a scăpat de scandal internațional și atât de repede a primit viză de reședință în Moldova”, mai scrie politicianul. „Din ceea ce am spus anterior, se adună destule dovezi pentru a pune cruce pe cariera politică a lui Filat și să-l aducă la pușcărie, acolo unde-i este locul!”, a conchis acesta.  

Reacția PLDM
„Toate relațiile contractuale dintre PLDM și alte entități juridice sunt efectuate în deplină legalitate și transparență. Este evidentă natura calomnioasă a acestor afirmații, precum și trucarea informațiilor, făcute cu scopul de a defăima, inclusiv, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al PLDM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!