Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) și-a ales o nouă conducere, în cadrul unei ședințe recente. Astfel, în funcția de director executiv al BNAA a fost aleasa Alina Osoianu, care îl va înlocui pe Mihai Manole, acesta depunându-și de curând demisia, după ce a ocupat aceasta poziție începând cu luna ianuarie 2015.
După alegerea noului director executiv, urmează ca modificarea să fie înregistrată în registrul de stat al organizațiilor non-comerciale din cadrul Ministerului de Justiție, procedură care durează aproximativ 10 zile.
Alina Osoianu este absolventa a Facultății de Drept a Universitarii de Stat din Moldova și a unui master în Drept Economic, având o bogata experiență în domeniul reglementării și supravegherii în asigurări. Aceasta și-a început cariera în domeniul asigurărilor în anul 2006 la compania ARTAS, iar din anul 2007 a ocupat diverse funcții în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Începând cu anul 2014 și până la alegerea în calitate de director executiv la BNAA, a deținut funcția de șef al Direcției Reglementare si Autorizare Asigurai, Direcția Generală Supraveghere Asigurări, CNPF.
„Obiectivul primordial pe care ni l-am trasat este restabilirea încrederii în rândul partenerilor noștri din cadrul Consiliului Birourilor Carte Verde. De asemenea, ne dorim implementarea tuturor cerințelor înaintate de către Consiliul Birourilor pentru menținerea calității de membru activ al BNAA în cadrul sistemului internațional Carte Verde și evitarea suspendării acestuia", a declarat Alina Osoianu pentru xprimm.md.
Amintim ca în ultimii ani au avut loc o serie de conflicte și decizii controversate pe piața de Carte Verde din Moldova care au periclitat activitatea BNAA, dar și calitatea de membru al Moldovei în cadrul sistemului internațional Carte Verde. Drept urmare, la sfârșitul lunii mai 2015, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Birourilor Carte Verde a fost decisă suspendarea Moldovei începând cu 1 octombrie 2015. În vederea redresării situației, autoritățile de la Chișinău și conducerea actuala a BNAA au întreprins o serie de măsuri, printre care plata garanției externe în valoare de 4,25 milioane euro către Consiliul Birourilor de la Bruxelles, achitarea datoriilor existente pentru polițele emise pentru Carte Verde, proiecte de modificări legislative și scrisori de garanție etc.
Ca urmare a implementării acestor măsuri, Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde a hotărât amânarea termenului de suspendare a Moldovei din sistemul internațional până la data de 1 aprilie 2016. Totodată, a fost propus un plan de activitate, care va trebui îndeplinit de către membrii BNAA în vederea evitării ulterioare a suspendării Moldovei din sistemul Carte Verde.
În Moldova sunt 10 companii autorizate sa vândă polițe Carte Verde: ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurări, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurări, VICTORIA Asigurări și ASTERRA Grup.
Vezi și aceste știri

Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea

Ar fi deposedat două persoane de apartamente prin fals în acte. Un bărbat din Cahul va fi judecat pentru escrocherie
