În luna august 2015, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 112.7 %, comparativ cu 98.1 % în luna iulie 2015. În luna iunie, de asemeni, a existat o supraofertă de valută din partea persoanelor fizice, care totuși nu a contribuit la aprecierea monedei naționale față de dolar și euro.
Comparativ cu luna precedentă, cererea netă de valută din partea agenților economici s-a redus cu 1.9 milioane dolari (sau cu 1.2 %), în timp ce oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o creștere de 21.4 milioane dolari(sau cu 13.5 %), potrivit datelor BNM.
În aceste condiții, cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul a fost relativ neschimbat comparativ cu luna anterioară, constituind în august 2015 18.99 lei.
În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare i-a revenit monedei unice europene (68.1 %), urmată de rubla rusească (15.5 la %) şi de dolarul SUA (15.0 %).
În luna iunie 2015, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 120.1 %. Astfel, deși au existat premise de apreciere, moneda națională s-a depreciat, inclusiv pe fondul incertitudinii politice induse de demisia Guvernului, potrivit uni comunicat al BNM.
Vezi și aceste știri

Câștig de cauză pentru ministra Sănătății, după ce a fost acuzată de o deputată socialistă ca deține diplomă de master falsă

De la 0, până la 34 de mii de lei. Cât a cheltuit Maia Sandu pentru deplasările în străinătate în prima jumătate a acestui an (DOC)
