CSJ: Marchel a câștigat dosarul cu GenderDoc-M

CSJ: Marchel a câștigat dosarul cu GenderDoc-M

În septembrie 2012, într-un interviu televizat, episcopul Eparhiei de Bălți și Fălești Marchel, a declarat că 92% din gay sunt purtători de HIV și SIDA și nu trebuie să lucreze în instituțiile de învățământ, de sănătate și alimentație publică. Organizația care protejează drepturile persoanelor LGBT, GENDERDOC-M, l-a dat în judecată. Deși primele două instanțe le-au dat ultimilor câștig de cauză, Marchel a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, care, la rândul său, i-a făcut dreptate episcopului.

Inițial, Judecătoria Bălți a admis cererea de chemare în judecată a episcopului Marchel și a dat dreptate Centrul de Informaţii Genderdoc-M. La fel, instanța din Bălți a recunoscut declarația episcopului „ca fiind falsă şi astfel aducând prejudiciu onoarei şi demnităţii persoanelor cu orientare homosexuală”.

Episcopul a contestat hotărârea la Curtea de Apel Bălți, care a menținut hotărârea primei instanțe. Atunci episcopul a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție, care, pe 16 septembrie, a luat o hotărâre favorabilă episcopului.

„Este în limitele libertății de exprimare”

În decizia instanței scrie că „episcopul Marchel, la data pronunţării discursului, deţinea funcţia de Chiriarh, avînd obligaţia de a predica Cuvîntul lui Dumnezeu. Or deţinînd acest statut, acesta propagă complexul de idei, principii şi învăţături cu caracter religios în care ferm crede, precum şi exercită activitate religioasă, în vederea promovării educaţiei religioase. Colegiul conchide că, discursul se încadrează perfect în limitele stabilite de Legea cu privire la libertatea de exprimare, or nu sunt prezente semne ale instigării la acte de violenţă şi nu este invocat categoric că în RM nu trebuie să existe homosexualitate”, este scris în verdictul CSJ.

„Decizia este stupidă și plină de prejudecăți”

Potrivit realitatea.md, episcopul MArchel s-a arătat mulțumit de decizia CSJ, însă organizația Genderdoc-M susține că va ajunge la CEDO. „Suntem siguri că la CEDO vor câștiga, este un caz în care nu pot să nu ne dea dreptate. Nu știm cine a luat decizia, dar este una politică, chiar stupidă și plină de prejudecăți. Suntem uimiți de concluzia Curții Supreme de Justiție care, se pare, vrea să cheltuie banii moldovenilor pentru un proces la CEDO”, a declarat pentru Agora președintele organizației Genderdoc-M, Angela Frolov.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal