
Reprezentanții societății civile nu-l vor pe Ghilețchi ambasador în SUA
Câțiva membri ai societății civile au cerut astăzi autorităților să retragă candidatura liberal-democratului Valeriu Ghilețchi la funcția de ambasador al Moldovei în SUA. Drept temei aceștia au invocat faptul că Ghilețchi „promovează o politică homofobă și condamnă avortul”, ceea ce, în viziunea vorbitorilor, contravine cu principiile pe care este construit statul american. Pe de altă parte, Ghilețchi spune că promovarea ideilor conservatoare nu încalcă drepturile omului.
・
Unul dintre vorbitori, Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, a spus nu este de acord ca Valeriu Ghileţchi să fie numit ambasador în SUA, deoarece această funcţie mai înseamnă şi promovarea drepturilor omului. „Valeriu Ghileţchi nu va promova valorile la care Republica Moldova a aderat, mai degrabă va deteriora imaginea ţării prin opiniile pe care le exprimă”, a spus Barbăroșie. Angela Frolov, coordonator de programe la GenderDoc-M, organizație care susține persoanele LGBT, spune că Valeriu Ghjileţchi are dreptul la propria opinie, dar cu o excepție. „Atunci când un om devine ambasador, el este funcţionar care reprezintă ţara şi nu mai poate promova propriile viziuni”, a declarat Frolov. Ea s-a arătat îngrijorată că un politician cu viziuni homofobe va reprezenta Republica Moldova într-un stat care promovează toleranţa precum SUA.
„Resping orice acuzație”
Valeriu Ghilețchi a oferit o replică printr-o postare pe pagina sa de Facebook. „Promovarea unor valori conservatoare nu poate fi nicidecum calificată drept încălcare a drepturilor omului, o manifestare a homofobiei sau altui gen de fobie. Într-o societate pluralistă trebuie să existe loc pentru diferite valori. Important este ca aceste valori să fie promovate într-un spirit de respect și toleranță, ceea ce m-am străduit să fac de fiecare dată când mi-am exprimat opinia în public”, a scris viitorul ambasador.
„Resping orice acuzație și fac un apel către toți cei care azi m-au învinuit să își reconsidere poziția, dând dovadă de o toleranță inclusivă, nu una selectivă”, a mai adăugat Ghilețchi.