Procurorul Pântea și-a dat demisia. Consiliul Superior a acceptat cererea

Procurorul Pântea și-a dat demisia. Consiliul Superior a acceptat cererea

Andrei Pântea, fost prim-procuror general adjunct, a părăsit sistemul, după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat luni, 21 septembrie, cererea de demisie. Fostul procuror nu a indicat în cerere motivul plecării, scrie anticoruptie.md.

Andrei Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. După expirarea mandatului, Pântea a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău.

De-a lungul anilor, Andrei Pântea a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, a fost acuzat de comiterea unor acte de corupție, precum și de legături cu lideri din lumea interlopă. În 2011, la doar un an de la numirea în funcţia de prim-procuror general adjunct, Andrei Pântea a fost acuzat de către colegi că a divulgat informaţii din dosarul bloggerului rus Eduard Baghirov în cadrul unui interviu acordat ziarului "Timpul". Un an mai târziu procurorul Pântea a fost acuzat de un deţinut că ar fi luat mită de 20.000 de euro, în schimbul promisiunii că va fi achitat pentru comiterea unui omor.

Acum aproape doi ani, Ziarul de Gardă a scris că dosarele penale pe care cunoscutul hoț în lege, Grigore Karamalak, le avea deschise în Republica Moldova au fost trimise, sub semnătura lui Andrei Pântea, organelor abilitate din Federația Rusă. Ceea ce însemnă că Grigore Karamalak poate veni în Republica Moldova fără să fie reținut sau pedepsit pentru infracțiunile care i s-au imputat, pentru că organele competente din Rusia l-au achitat. În martie 2015 postul de televiziune Realitatea TV a difuzat o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice dintre procuror şi sportivul Ion Şoltoianu, condamnat la ani grei de detenţie după ce, în 2011, l-a împușcat pe Ion Stratulat într-un restaurant din central Capitalei. "Vreau să vă felicit cu ziua Procuraturii. Să fiți sănătos, mândru. Cum sunteți, cum vă știu, așa și să rămâneți", îi spunea din închisoare Ion Șoltoianu lui Andrei Pântea. Omul legii a declarat ulterior că înregistrarea a fost trucată.

Andrei Pântea a părăsit funcția de procuror cu o avere frumoasă, chiar dacă, oficial, familia acestuia nu are afaceri, trăind doar din banii statului. Soția lui, Ala Pântea, lucrează de mai mulți ani în cadrul unui proiect al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scos la iveală în cadrul unei anchete privind averile procurorilor că, mai nou, omul legii şi-a înălţat o casă modernă cu două nivele pe o stradelă din oraşul Codru din Chişinău. În declaraţia de venit pentru anul 2013, Andrei Pântea indica faptul că şi-a cumpărat un lot pentru care a plătit aproape 44.000 de lei. Reiese că omul legii ar fi avut nevoie de doar doi ani pentru a-şi înălţa casa.

Procurorul, care iniţial a refuzat să ne ofere detalii despre noua sa casă, precizând că acest lucru ține de domeniul datelor cu caracter personal, a revenit cu următoarea precizare: „Până la darea oficială în exploatare, este considerat un bun în stare de construcţie”.

Pe lângă asta, Andrei Pântea mai are câteva apartamente, dar şi casa părintească din raionul Hânceşti, care i-a fost donată. Un apartament a fost cumpărat în 2009 și are o suprafaţă de 103 metri pătraţi. În 2011, procurorul a mai cumpărat un apartament de 32 de metri pătraţi, iar în 2013, omul legii a mai investit într-un apartament de 66 de metri pătraţi, care a costat 400.000 de lei. Asta în timp ce, la capitolul „Datorii”, Andrei Pântea a indicat că are un contract de ipotecă cu firma „Basconlux”, cea care ridică blocuri în care procurorii şi-au cumpărat locuinţe de două ori mai ieftin decât preţul de piaţă. Valoarea iniţială a contractului a constituit aproape 48.000 de euro. Omul legii deţine şi trei automobile, printre care un BMW X5, fabricat în 2006 şi cumpărat în 2013 cu 150.000 de lei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal