Ministerul Justiției a înaintat un proiect de lege prin care impune persoanele enumerate mai sus, dar și notarii, avocații, executorii judecătorești, administratorii, experții judiciari sau traducătorii să denunțe actele de corupție la care au fost martori.
Ei vor trebui, timp de 3 zile lucrătoare, să raporteze actul de corupere în formă scrisă sau verbală. Informația prezentată de aceste persoane va fi evaluată timp de o lună, iar cel care a denunțat actul de corupție va fi înștiințat de rezultate.
Cum îi va proteja statul
Statul va oferi și niște măsuri de protecție pentru cei care au decis să o facă. Astfel, legea interzice persecutarea acestor persoane sau intimidarea lor, discriminarea, crearea obstacolelor în dezvoltarea profesională sau amenințarea. Până la proba contrarie, ei vor beneficia de prezumția de bună credință, confidențialitate, transferul în altă subdiviziune (la cerere) și protecția oamenilor legii.
Nu-și vor denunța rudele
Totodată, nimeni nu poate fi obligat să denunțe cazurile de corupție contrar rudelor sale apropiate. Dacă persoana obligată să raporteze actul de corupție nu o va face, ea va fi trasă la răspundere disciplinară, iar dacă denunțul va fi fals - chiar la răspundere penală.
„Dezvoltarea și modernizarea societății RM este frânată de corupție la toate nivelurile. Corupția afectează mediul de afaceri, sistemul judecătoresc, veniturile populației și ale statului, calitatea educației și a ocrotirii sănătății. Această prevedere urmărește suprimarea elementului curuptibilității și garantarea persoanelor care contribuie la identificarea actelor de corupție”, scrie în nota informativă a proiectului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.