Ion Agafiței: R. Moldova este departe de a avea o alimentație sigură

Ion Agafiței: R. Moldova este departe de a avea o alimentație sigură
Foto: captura privesc.eu


Astăzi a fost prezentată o expertiză internațională a legislației Moldovei din domeniul securității alimentare, realizată cu suportul UE. Expertul internațional în domeniul securității alimentare, Ion Agafiței a declarat că auditul a scos la iveală mai multe probleme din domeniul securității alimentare a țării noastre.

Rezultatele auditului legislației naționale ale Moldovei din domeniul securității alimentare au fost prezentate astăzi, 24 septembrie anul curent, în cadrul unei mese rotunde. Expertiza internațională a fost efectuată în cadrul proiectului ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”, realizat cu suportul Uniunii Europene și co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.

 Expertul internațional în domeniul securității alimentare, Ion Agafiței a declarat că auditul a scos la iveală mai multe probleme din domeniu, care necesită o abordare responsabilă și sistematică din partea autorităților responsabile, dar și a societății civile. „Republica Moldova este departe de a avea o alimentație sigură, iar unele acte normative în vigoare doar îngreunează activitatea producătorilor și viața consumatorilor”, a opinat Ion Agafiței, care a adus și exemple în acest sens.

 „Într-un act normativ se cere de a indica data producerii, în alt document - data expirării. Codul Contravențional prevede însă sancțiuni doar pentru depășirea datei limită de consum. La moment, nu știm care lege este prioritară în Republica Moldova. Astfel, e greu ca la un produs bun să faci etichetarea corespunzătoare”, a explicat Ion Agafiței.

 Totodată, auditul constată că, parțial, legislația moldovenească în domeniul siguranței alimentelor intră în contradicție cu cea europeană.

Mai mult, se atestă o lipsă de comunicare atât între autoritățile de profil și societatea civilă.

 La fel, potrivit expertului, rezultatul evaluării denotă că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu-și exercită la nivelul corespunzător atribuțiile privind coordonarea activității de evaluare și comunicare a riscurilor ce țin de siguranța alimentelor. Astfel, s-a constatat că în cadrul ANSA activează un singur medic generalist, pe când numărul acestora ar trebui esențial majorat. Totodată, se face simțită o lipsă de fonduri financiare pentru programele de supraveghere, chiar și pentru domenii prioritare.

 În acest context, experții consideră oportun ca laboratoarele specializate din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să treacă în gestiunea autorităților care realizează controlul și supravegherea în domeniul respectiv. De asemenea, experții recomandă crearea unui Departament de Integrare Europeană în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru transpunerea legislației și solicitarea asistenței din partea UE și instituțiilor internaționale pentru creșterea competențelor.

 Directorul de Programe al Fundației Est-Europene, Dorina Andreev, a declarat că, în cadrul proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova şi Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”, au fost create 3 Centre de Asistență a Consumatorilor în domeniul sanitar și fito-sanitar, localizate în Chişinău, Cahul şi Bălţi, care recepționează sesizările cetățenilor privind posibilele încălcări ale drepturilor consumatorilor. Un grup de juriști de la cele trei centre examinează plângerile consumatorilor, sesizează autoritățile și agenții economici.

 La rândul său,  directorul Centrului de deservire a consumatorului din regiunea (CAS) Centru, Viorel Pârvan, a precizat că, în perioada septembrie 2014- august 2015, la CAS Centru au parvenit 1343 de plângeri din partea consumatorilor. În rezultat, au fost făcute sesizări către agenții economici și autoritățile specializate, analize de laborator, etc. În peste 40% din cazuri este vorba de produse neconforme, în 19% din cazuri - etichetări necorespunzătoare, 17% - practici comerciale incorecte, 13% - produse cu termen de valabilitate expirat, 10% - produse comerciale în condiții antisanitare.

 Proiectul “Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fitosanitar ale Republicii Moldova  și Georgiei la cele ale UE” este realizat în perioada 2013 - 2015 de către Fundaţia "Est - Europeană" în parteneriat cu Fundaţia „Eurasia Partnership” din Georgia.  Acțiunea are scopul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor socio-economice pentru cetățenii din Moldova și Georgia prin sporirea transparenței legislației naționale și racordarea acesteia la politicile UE din domeniu sanitar și fito-sanitar.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Visul la cheie. Cum arată întregul proces de achiziționare a unei locuințe în Republica Moldova (CARDURI)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

Nou miting al femeilor în Belarus. Poliția a arestat manifestante, iar printre ele e chiar Nina Baghinskaia, o femeie de 73 de ani, devenită simbolul protestelor (FOTO, VIDEO)

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

42 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului, la alegerile prezidențiale din noiembrie

Advertoriale
Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Startup Academy Bootcamp revine cu o nouă ediție: 3 zile de workshop-uri, 11 mentori internaționali, 10 cele mai bune startup-uri

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

Cel mai mare magazin Kaufland Moldova a fost inaugurat la Bălți. Doar câteva cifre care să vă convingă: Implicarea face diferența (VIDEO)

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

S-a dat startul înscrierilor în proiectul „Burse pentru formare profesională”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Ana Josan, doctorița care trăiește zilnic mici vieți aducând pe lume destine cu piciorușe dolofane și obrăjori de lapte (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 4 lucruri pe care să le faci pentru sănătatea ta feminină în această toamnă
 • Așa tată, așa fiică! Cât de talentată e Ruxanda, fiica lui Ion Rață de la...
Cele mai populare
 • 1
  Sandu, Deliu, Țîcu, Usatîi și Chirtoacă au semnat o scrisoare comună către oficiali UE: Există riscul unei fraudări masive a alegerilor (DOC)
 • 2
  868 de cazuri noi de COVID-19 în R. Moldova, cel mai mare număr de îmbolnăviri de până acum. Țara a depășit 50.000 de cazuri
 • 3
  Toamna își intră în drepturi. Vezi cum va fi vremea în acest weekend
 • 4
  Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion militar cu pasageri la bord s-a prăbușit (VIDEO)
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.